/ -(фото: EPA-EFE/ERDEM SAHIN)
28/02/2023 u 13:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tursku napustilo 40.000 sirijskih izbjeglica nakon zemljotresa

Ankara je nakon razornog zemljotresa dozvolila izbjeglicama iz Sirije koje borave u Turskoj da provedu šest mjeseci na sjeverozapadu Sirije, bez opasnosti da više neće moći da se vrate u Tursku

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su oko 40.000 izbjeglica iz Sirije napustili Tursku nakon razornog zemljotresa 6. februara i konstatovano je da se broj ljudi koji odlaze i dalje povećava.

Ankara je nakon razornog zemljotresa dozvolila izbjeglicama iz Sirije koje borave u Turskoj da provedu šest mjeseci na sjeverozapadu Sirije, bez opasnosti da više neće moći da se vrate u Tursku.

Povratak sirijskih izbjeglica je zabilježen na graničnim prelazima između Turske i Sirije koje kontrolišu opozicione snage u Siriji, potvrdio je zvaničnik sirijskih pobunjenika Mazen Alus na graničnom prelazu Bab Al-Hava. 

Podsjećanja radi, Turska vlada je u aprilu prošle godine zabranila sirijskim izbjeglicama koje u odu u Siriju da se vrate u Tursku.

Prema tada važećim pravilima, ako bi sirijci otputovali iz Turske u svoju zemlju, izgubili bi status privremeno zaštićenog lica u Turskoj i ne bi mogli da se vrate u ovu državu.

U Turskoj boravi oko 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:52