/ - ilustracija
26/01/2024 u 09:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Alabami pogubljen osuđenik upotrebom azota

Vlasti Alabami tvrde da se radi o humanoj metodi, dok je kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazila zabrinutost zbog neprovjerene metode koja bi po međunarodnom pravu mogla da predstavlja "torturu"

U američkoj saveznoj državi Alabami pogubljen je osuđenik upotrebom azota, saopštila je guvernerka Kej Ajvi, prenose agencije.

 Kenet Judžin Smit, osuđen 1996. na smrtnu kaznu za ubistvo, proglašen je mrtvim u zatvoru Atmor u 20.25 po lokalnom vremenu, prenose mediji.

Alabama je jedna je od tri američke države koje dozvoljavaju pogubljenje azotom, kada smrt nastupa hipoksijom.

To je bio prvi put da je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) upotrebljena nova metoda pogubljenja.

Vlasti Alabami tvrde da se radi o humanoj metodi, dok je kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazila zabrinutost zbog neprovjerene metode koja bi po međunarodnom pravu mogla da predstavlja "torturu".

Smit je prvi osuđenik pogubljen ove godine u SAD, gdje su tokom 2023. izvršene 24 smrtne kazne upotrebom smrtonosne injekcije.

Prethodni pokušaj pogubljenja Smita smrtonosnom injekcijom bio je 2022. godine. Procedura je otkazana u posljednjem trenutku, jer rastvor nije mogao da bude ubrizgan u zakonom predviđenom roku, iako je osuđenik ostao vezan nekoliko sati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:57