Амазон / - принтскрин Јутјуб
12/02/2022 u 23:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Амазону уништена површина седам пута већа од Менхетна

Активисти за заштиту животне средине оптужуjу бразилског предсjедника Jаира Болсонара да jе дозволио уништавање шуме у Амазону

Сателитски снимци Владе Бразила откриваjу да jе протеклог jануара посjечено петероструко више стабала у шумама Амазона него jе то случаj био у истом периоду прошле године, преноси Дневни аваз.

ББЦ jавља да сjеча шуме у бразилском Амазону представља све озбиљниjи проблем.

Бразилска свемирска агенциjа саопшила jе да снимци Амазона показуjу да jе током jануара извршена наjвећа дефорестизациjа Амазона од 2015. године када jе та агенциjа почела пратити сjечу шуме у тоj региjи. 

У саопштењу се наводи да jе у jануару уништена амазонска шума на површини од 430 километара квадратних и да jе риjеч о површини коjа jе седам пута већа од Менхетна.

Активисти за заштиту животне средине оптужуjу бразилског предсjедника Jаира Болсонара да jе дозволио уништавање шуме у Амазону. Он тврди да се шуме Амазона мораjу користити у борби против сиромаштва у Бразилу.

- Посљедњи показатељи, такође, показуjу колико су активности бразилских власти опречне кампањама заштити зеленила - казала jе Кристин Мацарети (Цристиане Маззаретти).

Локалне заjеднице у Амазону воде вишегодишњу борбу за очување шуме, а поред сjече шуме, угрожава их и смањење падавина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 08:10