foto: Tviter, Kremlj / - FOTO: TVITER, KREMLJ
31/03/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U čast bivšeg predsjednika: Turkmenistan gradi grad vrijedan oko 4,5 milijardi eura

Ali 65-godišnjak, poznat po svom kultu ličnosti, nosi titulu “Arkadag” (heroj zaštitnik) i nastavlja da dominira zemljom

Turkmenistan će potrošiti gotovo pet milijardi dolara (oko 4,5 milijardi eura) za izgradnju grada nazvanog po moćniku Gurbanguliju Berdimuhamedovu, rekli su zvaničnici.

Izolovanom srednjoazijskom zemljom koja se graniči s Kaspijskim jezerom više od 16 godina vlada porodica Berdimuhamedov.

Gurbangulij Berdimuhamedov, bivši stomatolog koji je postao autokrata, službeno je odstupio s mjesta predsjednika bivše sovjetske republike prošle godine, a zamijenio ga je njegov sin Serdar Berdimuhamedov.

Ali 65-godišnjak, poznat po svom kultu ličnosti, nosi titulu “Arkadag” (heroj zaštitnik) i nastavlja da dominira zemljom.

Novi grad, udaljen 30 kilometara od glavnog grada Ašgabata, nosiće njegovu titulu.

Berdimuhamedov je naredio zvaničnicima da to na neki način unesu u “Ginisovu knjigu rekorda”.

“Prva faza izgradnje grada Arkadaga košta 3,3 milijarde dolara”, rekao je Derjageldi Orazov, zvaničnik na čelu državnog odbora zaduženog za njegovu izgradnju.

“Druga faza koštaće oko 1,5 milijardi dolara, prema našim procjenama.”

Orazov je rekao da će se tačna cijena znati nakon raspisivanja konkursa, ali već sada veoma premašuje cifru od 1,5 milijarde dolara objavljenu u februaru 2020.

Po podacima Svjetske banke, BDP Turkmenistana je oko 45 milijardi dolara, a veliki dio svog bogatstva crpi iz golemih rezervi gasa.

Grupe za zaštitu ljudskih prava optužile su Turkmenistan da troši novac od svoje dobiti od gasa na raskošne projekte koji ne donose korist stanovništvu.

Arkadag, koji se nalazi u zoni potresa, na kraju će imati oko 73.000 stanovnika.

Turkmenistan je jedna od najrepresivnijih, najtajnovitijih država na svijetu i malo se zna o tome kako režim donosi svakodnevne odluke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. maj 2023 18:39