/ -MARIJA KALAS
28/10/2022 u 12:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U čast najveće operske dive svih vremena: Atina dobija muzej posvećen Mariji Kalas

Predsjednik opštine Kostas Bakojanis najavio je da će muzej biti u „prelijepoj neoklasičnoj zgradi“ u vlasništvu Opštine

Novi muzej posvećen slavnoj američko-grčkoj operskoj pevačici, sopranu Mariji Kalas biće iduće godine otvoren u Atini povodom 100 godina od njenog rođenja.

Muzej koji bi trebalo da bude otvoren u ljeto 2023. godine, predstaviće dragocjene istorijske arhive, rijetke snimke uživo, jedinstvenu kolekciju ploča, Marijine operske i koncertne odjeće i drugih ličnih predmeta .

Predsjednik opštine Kostas Bakojanis najavio je da će muzej biti u „prelijepoj neoklasičnoj zgradi“ u vlasništvu Opštine, u „srcu“ Atine. 

Kolekcija koju su htjele i vlasti Pariza i Njujorka, sadrži i rukom pisani spomenar iz školskih dana buduće operske dive, knjige sa autogramima, operske kostime, nagrade i fotografije.

Opština Atina ih je prikupljala na aukcijama u inostranstvu i od donatora još od 2000. godine.

Kalas je rođena u Njujorku 1923. godine kao dijete grčkih doseljenika. Živjela je u Atini od 1937. do 1945. pošto su joj se roditelji razveli.

Pohađala je časove pjevanja u atinskom Nacionalnom konzervatorijumu, a profesionalno je debitovala u tadašnjoj Kraljevskoj atinskoj operi 1941. godine.

Posle prestižne međunarodne karijere duge više od tri decenije i romanse s grčkim magnatom Aristotelom Onazisom koji je napustio, preminula je u Parizu 1977. godine.

Njen pepeo je razvijan u Egejskom moru dvije godine kasnije.

U Atini je od 2002. do 2008. godine već postojao muzej posvećen Mariji Kalas, ali s manje bogatom kolekcijom od najavljene koja će biti u novom muzeju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:38