/ - FOTO: TVITER
30/01/2023 u 19:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U eksploziji u džamije u Pakistanu najmanje 61 osoba poginula

Najmanje 59 osoba je poginulo, a još 176 je ranjeno u napadu bombaša samoubice na džamiju u Pakistanu, saopštili su zvaničnici

Sidik Kan, policijski zvaničnik, saopštio je da je broj poginulih u napadu na džamiju u Pakistanu, porastao na 59, a među mrtvima je i Nur-ul-Amin, koji je predvodio molitvu.

Šef policije u Pešavaru Ijaz Kan rekao je da je najmanje 176 osoba ranjeno, a obližnja bolnica saopštila je da je mnogo ranjenih u kritičnom stanju, što izaziva zabrinutost da bi broj poginulih još mogao da raste.

-Bio je to samoubilački bombaški napad. Najmanje 59 ljudi je ubijeno, a 176 ranjeno od kojih su mnogi u kritičnom stanju- rekao je Kan.

Policijski zvaničnici su saopštili da se dio džamije urušio, te da spasioci pokušavaju da dođu do vjernika koji su zarobljeni pod ruševinama.

-Ne možemo reći koliko ih je još pod ruševinama- rekao je guverner provincije Hadži Gulam Ali.

Kako se navodi, većina poginulih i ranjenih su policajci, jer je džamija dio kompleksa koji se koristi i kao sjedište gradske policije. Policijski kompleks se nalazi u zoni visoke bezbjednosti u Pešavaru, zajedno sa nekoliko vladinih zgrada i nije jasno kako je bombaš uspio da uđe neprimijećeno u zonu.

Svjedoci su opisali haotične scene dok su se policija i spasioci borili da ranjene odvezu u bolnice.

-Tokom mollitve došlo je do velike eksplozije. Nismo mogli da shvatimo šta se desilo jer je prasak bio zaglušujući. Izbacio me je sa terase. Zidovi i krov su pali na mene. Bogu hvala, on me je spasao- rekao je novinarima iz bolničkog kreveta Muštak Kan, policajac sa ranom na glavi.

U toku je istraga o tome kako je napadač probio tako elitni bezbjednosni kordon i da li je bilo pomoći iznutra.

Policija je saopštila da je napadač izgleda prošao kroz nekoliko barikada na kojima su radile snage bezbjednosti kako bi ušao u kompleks "crvene zone" u kojem se nalaze policijske i antiterorističke kancelarije.

Pakistanski premijer Šehbaz Šarif osudio je napad i naložio vlastima da obezbijede najbolju moguću zdravstvenu njegu ranjenima.

On je obećao da će biti pokrenuta akcija protiv odgovornih.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:32