/ - foto ilustracija
27/02/2023 u 16:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Engleskoj i Velsu stupila na snagu zabrana sklapanja brakova mlađih od 18

Tokom 2021. godine prijavljeno je 118 slučajeva maloljetnika Službi za prisilne brakove, odgovornoj za savjetovanje i pomoć žrtvama takvih prisilnih zajednica

U Engleskoj i Velsu stupila je na snagu mjera podizanje minimalne starosne granice za sklapanje braka sa 16 na 18 godina, u skladu sa zakonom usvojenim prošle godine za zaštitu maloljetnika od prinudnih brakova.

Čak i uz saglasnost roditelja, sada je zabranjeno maloljetnom licu da stupi u brak ili sklapa građansku zajednicu. To važi i za vjerske ili „tradicionalne“ ceremonije koje nemaju pravnu vrijednost.

Do sada je brak bio dozvoljen sa navršenih 16 godina, pod uslovom da djeca imaju roditeljsko odobrenje.

Iako je teško procjeniti razmjere tog fenomena, pretpostavlja se da su prikrivene mnoge zajednice sklopljene sa maloljetnom djecom.

Tokom 2021. godine prijavljeno je 118 slučajeva maloljetnika Službi za prisilne brakove, odgovornoj za savjetovanje i pomoć žrtvama takvih prisilnih zajednica.

Mlade djevojke su glavne žrtve. Prema podacima ministarstva pravde, 119 djevojaka mlađih od 18 godina bilo je prisilno udato 2018. godine u Engleskoj i Velsu, u poređenju sa 28 tinejdžera.

„Zakon će sada bolje zaštititi ugrožene mlade ljude, suzbijanjem prisilnih brakova u našem društvu“, rekao je ministar pravde Dominik Rab.

Licima odgovornim za dogovaranje braka maljoletnika prijeti kazna do sedam godina zatvora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 07:27