Ерупција вулкана, илустрација / - FOTO: PEXELS, PIKSABAY
24/04/2022 u 18:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Индонезији у ерупцији вулкан Анак Кракатоа, облак пепела висок 3.000 метара

Анак Кракатоа или „дијете Кракатоа“, вулканско острво издвојено од вулкана Кракатоа, био је у ерупцији више од 20 пута посљедњих седмица

Индонезијски вулкан Анак Кракатоа ушао је у ерупцију са избацивањем облака пепела на 3.000 метара изнад мореуза Сунда, који се налази између острва Јаве и Суматре.

- Још биљежимо непрекидне ерупције са густим облацима који се крец́у између 500 и 3.000 метара изнад врха - саопштила је тамошња геолошка служба.

Анак Кракатоа или „дијете Кракатоа“, вулканско острво издвојено од вулкана Кракатоа, био је у ерупцији више од 20 пута посљедњих седмица.

Власти су наложиле становницима да избјегавају зону вулкана око два километра. Препоручено је ношење маске као заштите од пепела.

Посљедња велика ерупација вулкана била је 2018. године. Тада је изазван цунами у којем је страдало 429 људи, док је неколико хиљада остало без крова над главом.

Индонезија, архипелаг од 17.000 већих или мањих острва, налази се на такозваном "ватреном појасу Пацифика", подручју снажних сеизмичких активности. У тој земљи има готово 130 активних вулкана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 16:55