/ - SHUTTERSTOCK
12/11/2022 u 17:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Iranu od septembra ubijeno 326 demonstranata

Proteste je izazvala smrt Mahse Amini 16. septembra koju je tri dana ranije uhapšena zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja za žene

Najmanje 326 demonstranata je ubijeno u gušenju protesta koji potresaju Iran od septembra, saopštila je danas nevladina organizacija Iran Hjuman Rajts iz Osla.

Proteste je izazvala smrt Mahse Amini 16. septembra koju je tri dana ranije uhapšena zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja za žene.

Demonstracije zbog ogorčenosti izazvanog smrću mlade žene prerasle su u pokret usmjeren protiv teokratije na vlasti u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine.

-Najmanje 326 osoba, medju kojima je 43 djece i 25 žena, ubile su snage bezbjednosti tokom protesta širom zemlje- navodi se u saopštenju IHR-a i dodaje da je to "minimum".

IHR precizira, zapravo, da nije uzeo u obzir "veliki broj prijavljenih smrtnih slučajeva" koje još uvijek provjerava.

Poslednji bilans mrtvih ove nevladine organizacije bio je 304 prije nedelju dana. ; Direktor IHR-a Mahmod Amiri-Moghadam pozvao je medjunarodnu zajednicu da djeluje na okončanju represije u Iranu.

-Uspostavljanje medjunarodnog mehanizma istrage i odgovornosti od strane UN će olakšati proces pozivanja počinilaca na odgovornost u budućnosti i povećati cijenu kontinuirane represije Islamske Republike- rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:16