/ - FOTO: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
23/09/2022 u 23:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Izjumu ekshumirano 447 tijela, mnogo njih sa tragovima torture

Iz grobnica je, kako se navodi, izvađeno 447 tijela, do toga 215 žena, 194 muškaraca, petoro djece, 22 pripadnika službi

U masovnim grobnicama u Izjumu, u harkovskoj oblasti, nađeno je ukupno 447 tijela, žrtava "ruskih osvajača", objavio je Ukrinform, pozivajući se na izjavu zvaničnika ukrajinske policije.

Iz grobnica je, kako se navodi, izvađeno 447 tijela, do toga 215 žena, 194 muškaraca, petoro djece, 22 pripadnika službi. Nađeni su i posmrtni ostaci 11 ljudi čiji pol u ovom trenutku ne može da se utvrdi, objavio je na Fejsbuku načelnik Nacionalne policije Ukrajine Igor Klimenko.

Kako se navodi, „postoji mnogo tijela sa tragovima torture“.

- Policijski forenzičari se suočavaju sa teškim zadatkom: da identifikuju tijelo svake ubijene osobe. Rodbina treba da ih sahrani na ljudski način- naveo je Klimenko.

On je napomenuo da „istražitelji pažljivo dokumentuju svaki ratni zločin koji su počinili ruski vojnici“.

- Neće promaći nijedan detalj jer zločinci moraju biti kažnjeni- naglasio je Klimenko i zahvalio stranim i ukrajinskim medijima za izvještavanje o ruskim zločinima.

- Svijet treba da vidi i pamti zvjerstva ruskih mučitelja- naglasio je Klimenko.

Ukrajinske vlasti objavile su ranije da je Izjum oslobođen 10. septembra „od ruskih osvajača“ nakon što je od početka aprila bio pod kontrolom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je 16. septembra izjavio da je više od 400 tijela, među kojima su mnoga sa tragovima torture, nađeno u masovnim grobnicama u oslobođenom Izjumu, podsjeća Ukrinform.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:37