Корона вирус, илустрација / - ФОТО РТРС
27/12/2021 u 21:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Израелу прва особа на свијету примила четврту дозу вакцине против корона вируса

Иако Управа за храну и љекове САД још није одобрила четврту дозу вакцине Фајзер, израелски експерти препоручују да је приме здравствени радници и грађани старији од 60 година јер се чини да заштита опада за шест мјесеци

Медицински центар Шеба крај Тел Авива почео је први у свијету тестирање четврте дозе вакцине Фајзер/Бајонтек против ковида-19.

Тај највећи медицински центар у Израелу и на Блиском истоку ангажовао је 150 запослених за истраживање, а свако од њих је примио трећу "бустер" дозу, у августу и сад им је ниво антитијела испод 700, рекао је болнички портпарол, јављају агенције, преносе медији.

Први који је примио четврту дозу је хирург који трансплантира срце доктор Јакоб Лави.

Он је рекао да је то био један мали убод у раме, али један велики скок за човјечанство у глобалној борби против инфекције ковидом.

Истраживање предводи доктор Гили Регев Јохај, директорка јединице за инфективне болести, а одобрио га је Хелсиншки одбор Министарства здравља који надгледа тестирање на људима.

Иако Управа за храну и љекове САД још није одобрила четврту дозу вакцине Фајзер, израелски експерти препоручују да је приме здравствени радници и грађани старији од 60 година јер се чини да заштита опада за шест мјесеци.

- Очекује се да ће ова студија расвијетлити додатне користи давања четврте дозе. Ми ћемо тежити да схватимо да ли и коме вриједи дати четврту дозу - рекла је др Регев Јохај.

Њен је циљ да утврди да ли је четврта доза ефикасна у производњи антитијела и да ли је безбједна.

Резултати студије ће помоћи да се одреди политика не само у Израелу, већ и у свијету у вријеме када нови сој корона вируса омикрон изазива нов талас инфекција.

Многи експерти вјерују да расположиве вакцине нису ефикасне против тог соја, преносе израелски медији.

Премијер Израела Нафтали Бенет је оцијенио да је Израел и даље на челу глобалног напора бављења пандемијом.

Он је подсјетио да су грађани Израела први у свијету примили трећу дозу вакцине против ковида-19 и да настављају да буду први са четвртом дозом такође.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 10:52