Јапан, илустрација / - фото: UNSPLASH
12/09/2021 u 09:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Јапану вакцинисано 50 одсто грађана, у најави ублажавање рестриктивних мјера

Вакцинациона кампања у Jапану почела jе половином фебруара, са закашњењем у односу на наjразвиjениjе земље свијета

Jапанска влада саопштила jе данас да jе више од 50 одсто грађана потпуно вакцинисано против ковида, а влада разматра план коjим би се ублажиле рестриктивне мјере у новембру, уколико већина популациjе буде имунизована.

Вакцинациона кампања у Jапану почела jе половином фебруара, са закашњењем у односу на наjразвиjениjе земље свијета, због дужег тестирања вакцина и чекања регулаторног тела на одобрење, пренио jе "Индепендент", јавља Блиц.рс.

Имунизациjа стариjих пациjената, коjа jе почела у априлу, такође jе била успорена услед недостатка вакцина, али се темпо убрзао краjем маjа и од тада jе дневно грађанима давано по милион доза.

Министар економиjе Jасутоши Нишимура, коjи jе задужен за антиковид мјере, рекао jе за jавни сервис НХК да се очекуjе да ће до краjа септембра бити потпуно вакцинисано око 60 одсто становништва, што jе у рангу са тренутним нивоом у Европи.

Побољшање вакцинационе кампање jе помогло да се смањи броj озбиљних случаjева, као и броj преминулих међу стариjима, али jе зато броj инфекциjа "експлодирао" у августу код млађих, коjи су углавном невакцинисани, због чега jе оптерећен здравствени систем, додаjе се у тексту лондонског листа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:17