Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
02/03/2023 u 12:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Japanu zabilježen rekordan broj samoubistava učenika

Zbog toga što su brige učenika bile najveće na kraju školske godine u martu, Ministarstvo obrazovanja je pozvalo obrazovne odbore širom zemlje da pruže najbolje moguće karijerno vođenje i da pažljivo identifikuju učenike koji pokazuju znakove stresa

Broj samoubistava učenika u Japanu povećao se za 39 u 2022. u odnosu na 2021. godinu, odnosno bilo ih je rekordnih 512, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva obrazovanja, zasnovani na vladinim statistikama, prenos Al-jazeera Balkans.

Samoubistva među osobama mlađim od 19 godina, uključujući one koji su upisani u škole, najviše se pripisuju zabrinutosti za neuspjeh u akademskom obrazovanju, lošim izgledima za karijeru i stresu zbog prijemnih ispita u školama i fakultetima, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Kyodo.

Od ukupnog broja, samoubistvo je izvršilo 17 osnovaca, 143 učenika u nižim i 352 u srednjim školama.

Po mjesecima, samoubistava je bilo najviše u junu – 60, zatim 57 u septembru i 47 u martu.

Učenici osnovnih škola u Japanu imaju između šest i 12 godina.

Identifikovati učenike koji pokazuju stres

Broj samoubistava učenika u Japanu u prošloj godini bio je najveći od kada su uporedivi podaci postali dostupni 1980. godine, saopštilo je Ministarstvo obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije.

Ministarstvo je prikupilo podatke na osnovu statistike Nacionalne policijske agencije i Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja.

Zbog toga što su brige učenika bile najveće na kraju školske godine u martu, Ministarstvo obrazovanja je pozvalo obrazovne odbore širom zemlje da pruže najbolje moguće karijerno vođenje i da pažljivo identifikuju učenike koji pokazuju znakove stresa.

Ministarstvo je zatražilo od državnih srednjih škola da odgovore na anketu da bi se saznalo šta preduzimaju da bi spriječili samoubistva i kako su reagovali u slučajevima kada je do njih došlo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:23