КОРОНА ВИРУС, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
22/12/2021 u 23:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Јужноафричкој Републици примјетан пад броја заражених од ковида 19

Јужна Африка је држава која се прва нашла на удару омикрона и свијет због тога прати како се ситуација развија у тој земљи

Примјетан пад броја заражених ковидом 19 у Јужноафричкој Републици (ЈАР) протеклих дана је можда знак да је драматичан раст случајева, изазван појавом новог омикрон соја достигао врхунац, и да сада јењава, поручују стручњаци.

Јужна Африка је држава која се прва нашла на удару омикрона и свијет због тога прати како се ситуација развија у тој земљи, а након што је прошлог четвртка регистровано рекордних 27.000 нових случајева на националном ниову, бројеви су опали на око 15.424, колико је забиљежено у уторак, преноси Глас Америке, јавља Блиц.рс.

У најгушће насељеној провинцији Гаутенг, у којој живи 16 милиона људи, а гдје се налази и највећи град Јоханесбург и престоница Преторија, пад броја случајева је почео раније и наставио се.

- Пад броја нових случајева на националном нивоу, заједно са континуираним падом нових случајева које видимо у провинцији Гаутенг, која је недјељама била центар овог таласа, показује да је достигнут врхунац - изјавила је Марта Нуњес, истраживач на одељењу за Аналитику за вакцине и инфективне болести на Универзитету Витвотерсранд.

Био је то кратки талас, и добра вијест је да није био тако тежак у смислу хоспитализација и смртних случајева, рекла је Нуњес.

Она је навела и да у епидемиологији није неочекивано да после оштрог повећања случајева, као што је у Јужној Африци то било у новембру, услиједи нагли пад.

Омикрон, који се преноси знатно брже од ранијих варијанти, брзо је постао доминантан у овој земљи, а процјењује се да је за 90 одсто случајева ковида 19 у провинцији Гаутенг од средине новембра одговоран овај сој.

Остатак свијета је брзо следио Јужну Африку а омикрон је већ надмашио делту као доминантни сој у неким земљама, па тако у САД, он чини 73 одсто нових случајева прошле недеље, а сматра се да је та варијанта изазвала 90 одсто нових инфекција у подручју Нјујорка, на југоистоку САД, индустријском средњем западу и пацифичком сјеверозападу, наводи Глас Америке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 23:10