/ - ФОТО: ПРИНТСКРИН
26/08/2021 u 21:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Кабулу погинуло више од 60 особа, 140 рањено

Западне земље укључуjући Италиjу приводе краjу евакуациjу своjих држављана и авганистанских сарадника и њихових породица након што су власт у земљи преузели талибани

У експлозиjи код Кабула погинуло jе 60 особа, а рањено наjмање 140, рекао jе министар jавног здравља Авганистана за ЦНН.

Амерички воjни званичници саопштили су да jе 12 припадника америчких снага погинуло, а 15 повриjеђено, преноси Н1.

Чини се да jе узрок експлозиjе, до коjе jе дошло у току евакуациjских напора, бомбаш самоубица, казао jе амерички званичник у четвртак, позвавши се на инициjалне извjештаjе, уз упозорења да би се извjештаjи могли промиjенити.

– Видео снимци коjи се диjеле на интернету приказуjу гомиле мртвих тиjела па се очекуjе пораст броjа жртава – jавља дописник ББЦ-jа.

Портпарол Пентагона Џон Кирби твитовао jе да jе дошло до експлозиjе испред аеродрома у Кабулу, те да комплексни напад резултирао броjним жртвама, укључуjући америчке воjнике и цивиле.

Потврђена jе и друга експлозиjа код хотела Барон недалеко од улаза у аеродром.

Два америчка званичника рекла су да се чини да jе риjеч о самоубилачком бомбашком нападу.

Како jавља Гуардиан, друга експлозиjа одjекнула jе недалеко од хотела Барон коjи се налази у близини кабулског аеродрома. Двиjе експлозиjе изван подручjа аеродрома потврдио jе и турски министар одбране.

Авганистански Толо Њуз jавља да jе више људи повриjеђено те да су превезени у локалну болницу.

До експлозиjе jе дошло на улазу на ком су стационирани британски воjници. Ради се о jедном од улаза коjи су у међувремену затворени након што су се поjавиле приjетње терористичким нападом.

Како jавља ББЦ-jев новинар, оба напада била су усмjерена према улазу испред коjег се налази велик броj Авганистанаца коjи су се посљедњих дана скупљали тамо у нади да ће напустити земљу.

Британски министар одбране рекао jе да засад немаjу информациjе о жртвама.

Биjела кућа jе потврдила да jе амерички предсjедник Џо Баjден информисан о развоjу догађаjа.

Француски амбасадор Деjвид Мартинон обjавио jе апел свима да се одаље од улаза у аеродром и да нађу заклон jер jе могућа и друга експлозиjа.

Француски предсjедник Емануел Макрон рекао jе да су “идући сати екстремно опасни у Кабулу и на аеродрому”.

Говорећи на заjедничкоj конференциjи с ирским премиjером Макрон jе рекао да се ситуациjа око кабулског аеродрома jако погоршала.

– Суочени смо с врло напетом ситуациjом и координишемо се са америчким савезницима – рекао jе.

Додао jе и да ће из безбjедносних разлога повући француског амбасадора из Авганистана.

Авганистанске снаге испалиле су у четвртак хице у ваздух како би растjерале велики броj људи коjи се окупио у Кабулу и нису пуцале на италиjански воjни транспортни авион коjи jе управо тада полетио, како jе првобитно jављено, рекао jе владин извор, позиваjући се на обавjештаjне процjене.

Одбрамбени извор у Риму рекао jе раниjе да jе на транспортер Ц-130, коjи jе превозио готово 100 авганистанских цивила, била отворена ватра неколико минута након полиjетања из Кабула.

Званичних коментара инцидента jош нема.

Италиjанска новинарка рекла jе за Скy ТГ24 да jе била у авиону с авганистанским цивилима кад jе, како се чинило, на њега запуцано из строjнице.

– Пилот jе брзо реаговао и извео маневре како би избjегао да га погоде неколико минута након полиjетања из Кабула. Било jе мало панике – казала jе.

Западне земље укључуjући Италиjу приводе краjу евакуациjу своjих држављана и авганистанских сарадника и њихових породица након што су власт у земљи преузели талибани. Евакуациjа мора бити завршена до 31. августа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:10