Срушени споменици у Канади / - фото: Скриншат Твитер
02/07/2021 u 16:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Канади демонстранти срушили споменике британским краљицама

Традиционално се, ватрометима и окупљањем, 1. јула обиљежава Дан Канаде, али је премијер Трудо навео да би ове године празник требало да буде посвећен осврту ка прошлости

Демонстранти су оборили споменике краљици Викторији и краљици Елизабети Другој у канадском граду Винипегу због незадовољства изазваног понашањем према дјеци урођеника у прошлости.

Од почетка маја, код некадашњих школа којима је управљала Католичка црква, а финансирале канадске власти, у провинцијама Британској Колумбији и Саскачевану, пронађено је готово 1.000 необиљежених гробова дјеце урођеника, преноси РТС.

Откриће гробница изазвало је суочавање са колонијалном прошлошћу Канаде.

– Вратите нашу дјецу кући –узвикивали су демонстранти који су стајали на постољу на којем је стајао споменик краљици Викторији. 

Традиционално се, ватрометима и окупљањем, 1. јула обиљежава Дан Канаде, али је премијер Џастин Трудо навео да би ове године празник требало да буде посвећен осврту ка прошлости.

Окупљени на маршу у Отави током којег се позивало на укидање Дана Канаде носили су наранџасте мајице како би одали почаст жртвама канадског школског система за домородачку дјецу.

Слични скупови одржани су широм Канаде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:18