LABUDOVI, LABUD / - FOTO: SHUTTERSTOCK
09/01/2024 u 19:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Kazahstanu 700 labudova uginulo od ptičijeg gripa

Labudovi su uginuli od ptičijeg gripa i upućeni su stručnjaci da proobaju da pomognu, a svakodnevno se nalaze nove desetine uginulih ptica

Oko 700 uginulih labudova otkriveno je u rezervatu prirode u Kazahstanu gdje su i retke i ugrožene vrste, saopštile su danas tamošnje vlasti.

- Ukupno, od 21. decembra do 8. januara, 675 uginulih labudova otkriveno je na jezeru Karakol - u rezervatu prirode kod Kaspijskog mora na zapadu Kazahstana, navelo je Ministarstvo životne sredine, prenosi N1.

Labudovi su uginuli od ptičijeg gripa i upućeni su stručnjaci da proobaju da pomognu, a svakodnevno se nalaze nove desetine uginulih ptica.

U prošlosti su ekološki aktivisti više puta izražavali zabrinutost zbog ekoloških problema u toj oblasti zapadnog Kazahstana, uključujući zagađenje vazduha i vode, kao i dezertifikaciju.

Krajem 2022. kazahstanski predsjednik Kasim-Džomart Tokajev je pozvao na očuvanje tog vještačkog jezera Karakol, formiranog tokom sovjetske ere vodom koja se ispuštala iz bivše nuklearne elektrane, a sada je pretvorena u rezervat gde su mnoge zaštićene vrste životinja.

„Važno je sačuvati ovaj jedinstveni rezervat. Jedan od izuzetno hitnih problema regiona je dezertifikacija“, rekao je tada Tokajev, dok nivo Kaspijskog mora, najvećeg zatvorenog mora na svijetu, svake godine opada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:11