затвор / - илустрација
12/01/2022 u 10:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Казахстану ухапшено још скоро 1.7 хиљада људи

Усљед ескалациjе сукоба, власти су покушале да умире демонстранте и наjавиле ограничење малопродаjне циjене горива на 180 дана

Казахстанске власти саопштиле су данас да су притвориле jош 1.678 људи у протекла 24 сата, због њиховог наводног учешћа у насилним немирима коjи су прошле седмице потресли ту земљу.

Тиме jе укупан броj ухапшених порастао на 12 хиљада, а отворено jе више од 300 кривичних истрага о масовним немирима и нападима на полицаjце, преноси АП.

У Казахстану, земљи богатоj нафтом и гасом и са популациjом од 19 милиона становника, 2. jануара су, због скока циjена горива, избили протести коjи су се врло брзо проширили широм земље.

Усљед ескалациjе сукоба, власти су покушале да умире демонстранте и наjавиле ограничење малопродаjне циjене горива на 180 дана.

Ипак, током наредних неколико дана демонстрациjе су постале насилне, са десетинама убиjених цивила и полицаjаца.

Казахстански предсjедник Касим-Жомарт Токаjев jе за немире окривио терористе коjи имаjу подршку из иностранства и затражио помоћ Организациjе уговора о колективноj безбjедности, воjног савеза предвођеног Русиjом коjи се састоjи од шест бивших совjетских држава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:29