Илустрација / - SRDJA BOLJEVIC
30/09/2021 u 16:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Кини због короне усмрћене три мачке

У последња 24 сата, Кина jе забиљежила 11 нових случаjева коронавирус, од коjих jе осам пронађено у Харбину

Власти у северноj Кини убиле су три кућне мачке, коjе су недавно биле позитивне на ковид 19, због страха од даљег преношења вируса на друге становнике, што jе изазвало снажне критике мјештана и стручњака, преноси Б92.

Званичници у кинеском Харбину, коjи су у уторак увече успавали три мачке, рекли су да нема лијека за лијечење вирусне инфекциjе код животиња. Надлежни су такође рекли да би заражене мачке угрозиле власника и друге становнике стамбеног комплекса, према извјештаjима локалних медиjа.

Госпођица Лиу, власница ових мачака, била jе позитивна на коронавирус 21. септембра, али jе оставила храну и воду за своjе мачке прије него што се изоловала. Убрзо након тога, мачке су тестиране и све три су два пута биле позитивне на вирус, што jе навело власти да предузму мере.

Упркос апелима власника животиња, оне су убиjене, што се у jавности коментарисало као оштра и екстремна мјера кинеских власти за сузбиjање ширења болести.

– Чврсто се не слажем с овим приступом! Искрено речено, то jе груб, поjедностављен облик управљања, само како би се избјегла одговорност – рекао jе jедан корисник друштвене мреже Веибо.

Тражећи од власти да траже друго решење умјесто убиства животиња, докторица Ванеса Барс, професорка на Градском универзитету у Хонг Конгу, рекла jе да нема потврђених извјештаjа о преношењу инфекциjе са мачака на људе.

– До сада, у читавоj пандемиjи, ниjе било потврђених извјештаjа о преносу инфекциjи са мачке на људе, за разлику од ситуациjе са узгаjаним ласицама у Европи, гдје се догодио пренос короне на људе – казала jе Барс.

Госпођа Барс jе рекла да jе ситуациjа врло различита за кућне мачке и псе, и да се за животиње могу примијенити друга решења.

Професорка вирусологиjе докторица Реjчел Тарлинтон рекла jе да jе површински пренос ријеткост, чиме се страхови и ризици своде на минимум.

Амерички центри за контролу и превенциjу болести кажу да се вирус коjи изазива ковид 19 може пренијети са људи на животиње, посебно у случаjевима када постоjи близак контакт. Међутим, сматра се да jе ризик од ширења вируса САРС-КоВ-2 код животиња низак, истиче се у саопштењу ЦДЦ-а.

У последња 24 сата, Кина jе забиљежила 11 нових случаjева коронавирус, од коjих jе осам пронађено у Харбину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 17:45