/ - FOTO: ARHIVA
27/03/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Luksemburgu je već tri godine javni prevoz besplatan

Najbogatija zemlja u Evropi javni prevoz promoviše ao način borbe protiv zagađenja i klimatskih promjena

Ko živi u maloj evropskoj državi Luksemburgu već tri godine ima besplatan javni prevoz, piše Euronews.

Nije iznenađujuće da na treću godišnjicu naizgled vrlo skupe javne inicijative gotovo svi koji koriste tramvaje, autobuse i vozove u maloj državi EU kažu da su zadovoljni.

- Budući da je besplatan, lakše je brzo doneti odluku, birati između javnog ili sopstvenog prevoza. To znači da je vrlo pozitivan za životnu sredinu i praktičan - kažu Luksemburžani.

Biti bogat i imati mali broj stanovnika, naravno, pomaže. Luksemburg ima samo oko 640.000 građana i svaki od njih, u smislu BDP po stanovniku, vrijedi oko 99.900 eura godišnje prema najnovijim podacima Svjetske banke iz 2021. godine. 

Uporedite to s prosekom svakog građanina u susednoj Francuskoj sa samo 35.200 eura godišnje.

Kao što ste možda pogodili, besplatan prevoz ima svoju cijenu; novac poreznih obveznika u završnici ga finansira – ali to ga čini pravednijim, objašnjava ministar mobilnosti i javnih radova.

- U tome je veća pravednost jer oni koji plaćaju mali porez ne plaćaju ništa ili vrlo malo u ovom sistemu, stvarno je besplatno. A oni koji plaćaju veći porez, očito, imaju cenu koja je možda malo viša - kaže Fransoa Bauš.

Luksemburg ga takođe promoviše kao način borbe protiv zagađenja i klimatskih promjena navodeći ljude da iz vozila pređu u vozove i autobuse.

Ali za sada su automobili još uvijek najbolji, iako neki Luksemburžani već smatraju besplatnim prevozom pravom, a ne velikodušnim darom vlade.

- To omogućuje svim stanovnicima pograničnih područja, posebno onima iz Belgije, Njemačke i Francuske, jednostavno putovanje. A uz to je i dobar oblik slobode. Ovoga nema u Francuskoj. Manje je kontrolora, manje je gnjavaže - ističu Luksemburžani. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. maj 2023 07:46