Moskva / - FOTO: SHUTTERSTOCK
25/04/2023 u 18:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Moskvi razgovarano o normalizaciji tursko-sirijskih odnosa

Od 2016. godine Ankara je pokrenula tri uspješne antiterorističke operacije preko svoje granice u sjevernoj Siriji kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika

Na kvadrilateralnom sastanku u Moskvi između Turske, Rusije, Sirije i Irana razgovarano je o koracima koji se mogu preduzeti za normalizaciju tursko-sirijskih odnosa, saopšilo je tursko ministarstvo odbrane.

Strane su takođe razgovarale o borbi protiv terorističkih organizacija i svih ekstremističkih grupa na teritoriji Sirije.

Pojačavanje napora za povratak sirijskih izbjeglica u njihove zemlje bilo je još jedno pitanje na dnevnom redu četiri zemlje.

Dugogodišnji napori Rusije da otvori kanal dijaloga između Turske i režima Bashara Assada isplatili su se prošle godine, jer su se ministri odbrane i šefovi obavještajnih službi Turske, Rusije i Assadovog režima sastali u Moskvi, prenosi Kliks.ba.

Podrška Turske bila je od vitalnog značaja za održavanje umjerene sirijske opozicije u njihovom posljednjem značajnom teritorijalnom uporištu na sjeverozapadu nakon što je Assad porazio protivnike u ostatku zemlje, uz pomoć Rusije i Irana.

Međutim, prema izjavama režima Bashara Assada, Damask želi okončati tursko prisustvo na sirijskim teritorijama.

Od 2016. godine Ankara je pokrenula tri uspješne antiterorističke operacije preko svoje granice u sjevernoj Siriji kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:48