/ - PHOTO BY NABEEL SYED ON UNSPLASH
24/03/2023 u 10:49 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Njemačkoj u ponedjeljak opšti štrajk u saobraćaju

Štrajk u trajanju od 24 sata počinje u ponoć u nedjelju 26. marta i traje do ponoći u ponedjeljka 27. marta, naveli su sindikati

Sindikati u Njemačkoj su za ponedjeljak najavili sveobuhvatan štrajk u saobraćaju i pozvali 350.000 zaposlenih da obustave rad na 24 sata, prenio je Dojče vele i dodao da tog dana počinje treća runda pregovora poslodavaca i zaposlenih u javnom sektoru, javljauu agencije prenose mediji.

Velikim štrajkom upozorenja bez presedana, sindikat željeznice i saobraćaja EVG i sindikat zaposlenih u javnom sektoru Ver.di hoće u ponedjeljak da parališu veliki dio saobraćaja širom Njemačke, uključujući željeznički i vazdušni, a dijelom i vodeni i kopneni saobraćaj, prenosi Dojče vele.

Štrajk u trajanju od 24 sata počinje u ponoć u nedjelju 26. marta i traje do ponoći u ponedjeljka 27. marta, naveli su sindikati.

Ver.di je na štrajk pozvao 120.000 zaposlenih, a EVG 230.000 zaposlenih u autobuskim firmama i željeznici.

S obzirom na raspoloženje zaposlenih u firmama u oblasti saobraćaja, očekuje se visok nivo učešća, naveli su sindikati.

Štrajk se odnosi na željeznički saobraćaj svake vrste u cijeloj zemlji. Dojče ban (DB) uopšte neće funkcionisati.

Predsjednik EVG-a Martin Burkert preporučio je putnicima da već u nedjelju stignu na svoje odredište što je ranije moguće.

Preduzeće za autoputeve će takođe štrajkovati, kao i uprava za vodu i transport. To znači da tuneli na putevima će takođe biti obuhvaćni štrajkom.

Sindikati su pozvali i na obustavu rada na aerodromima i u lokalnom javnom prevozu, u pokrajinama Hesen, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Baden-Virtemberg, Saksonija, Donja Saksonija, Rajna-Palatinat i Bavarska.

To znači da će biti pogođeni svi komercijalni aerodromi, osim u Berlinu.

Na najvećem njemačkom aerodromu u Frankfurtu neće biti putničkog saobraćaja, kao ni u Minhenu. Uprava frankfurtskog aerodroma Fraport saopštila je; da se putnici hitno mole da u ponedjeljak ne dolaze na aerodrom. Neće biti čak ni tranzitnog saobraćaja, dodao je DW.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
31. maj 2023 01:15