/ - PHOTO BY SAMARA DOOLE ON UNSPLASH
21/01/2022 u 09:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Перуу загађена 21 плажа од изливања нафте

Посљедњих дана еколошки активисти прикупили су мртве или нафтом покривене морске птице

Перу је прогласио еколошку хитну ситуацију после објаве да је 21 плажа на његовој пацифичкој обали загађена изливањем нафте код рафинерије шпанске фирме Реписол, послије великих таласа изазваних ерпуцијом подводног вулкана код острвске државе Тонга, јављају агенције преносе медији.

Неуобичајено високи таласи које власти приписују ерупцији подводног вулкана код Тонге изазвали су изливање нафте на пацифичкој обали Перуа док је брод истоваривао нафту рафинерији Ла Пампила у суботу.

Предсједник Педро Кастиљо рекао је синоћ да ће комитет бити формиран да предложи како да се дјелује у кризи у складу са националном политиком о заштити животне околине.

Премијерка Мирта Васкез рекла је да је компанија Репсол обећала да ће објавити план чишћења изливене нафте, да ће укључити локалне рибаре на рашчишћавању плажа и испоручити корпе са храном погођеним породицама.

Васкез је рекла да ће Уједињене нације послати тим стручњака да помогну Перуу да рашчисти изливену нафту. Сада је забрањен одлазак на 21 загађену плажу из здравствених разлога.

Перуанске власти навеле су да је брод који плови под италијанском заставом просуо 6.000 барела нафте у Пацифик у суботу испред рафинерије Ла Пампила.

Посљедњих дана еколошки активисти прикупили су мртве или нафтом покривене морске птице.

Репсол је навео да перуанске власти нису дале упозорење на цунами и да је брод истоваривао свој терет за рафинерију када су таласи ударили.

Двије жене у Перуу су се удавиле када су их однијели јаки таласи настали послије ерупције код Тонге.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:24