/ - РТС
24/10/2022 u 12:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Poljskoj oslobođeni optužbe funkcioneri za postojanje tajnog zatvora CIA

Tužilaštvo je strogo povjerljivu istragu koju je pokrenulo 2008, okončalo još 30. novembra 2020.

Nadležno tužilaštvo u Krakovu oslobodilo je krivice poljske zvaničnike, tadašnjeg predsjednika, premijera i šefa obavještajne službe, za to što se na Mazurskim jezerima 2002. i 2003. godine nalazio jedan od tajnih zatvora CIA i okončalo je tajnu istragu s obrazloženjem da poljski zvaničnici nisu znali da tu CIA krši ljudska prava.

Tužilaštvo je strogo povjerljivu istragu koju je pokrenulo 2008, okončalo još 30. novembra 2020. ali tek sada za to saznaje javnost kada je tu vijest uz dio obrazloženja koji nije državna tajna objavio list Gazeta viborča.

Eksperti koje je angažovalo tužilaštvo potvrdili su da su i u bazi Stare Kejkuti, koju je Poljska stavila na raspolaganje američkim saveznicima i CIA, osumnjičeni za terorizam koje je CIA dovozila u svoje tajne zatvore, izmedju ostalog i Rumuniji i Litvaniji, zatvorenici mučeni tzv. pojačanim tehnikama saslušavanja u koje spada i vaterbording, onemogućavanje sna, zatvaranje u kutije veličine mrtvačkog kovčega.

Takodje, poljski zvaničnici su bili optuženi i za samo pružanje prostora za tajni zatvor jer su pogazili Ženevsku konvenciju time što tu nije bilo kontrole nezavisnog suda a zatvorenicima je trebalo pristupati kao prema vojnim zarobljenicima.

Nadležno tužilaštvo iz Krakova oslobodilo je dalje istrage i krivice tadašnjeg predsjednika Poljske Aleksandra Kvašnjevskog, premijera Lešeka Milera i šefa obavještajne službe Zbignjeva Šemjatkovskog pravdajući popustljivost prema SAD istorijsko-političkim razlozima kada je posle pada komunista 1989. godine Poljska izvršila preokret u svojoj spoljnoj politici i započela tijesnu obavještajnu saradnju sa SAD.

Ključ za oslobodjenje krivice je to što su po ocjeni tužilaca borbu protiv terorizma posle 11. septembra 2001, pratila u cijelom svijetu i razna ograničenja ljudskih prava a poljski državni vrh, pa ni šef obavještajne službe, nisu znali šta CIA u svom tajnom zatvoru radi, jer se za tajne zatvore saznalo kada je o njima izvijestio 2005. list Vašington post.

Takodje, Poljska je predložila SAD da se potpiše sporazum po kome bi zatvorenici na Mazurskim jezerima bili tretirani kao vojni zarobljenici ali SAD nikada taj sporazum nisu potpisale.

-Dogovorili smo se sa saveznikom koji predstavlja demokratsku zemlju. Imali smo pravo da vjerujemo da će se saslušavanja odvijati u skladu sa američkim zakonima koji nisu liberalniji od poljskih- kazao je kada je započeta istraga 2008. godine predsjednik Kvašnjevski.

To da nije znao šta se dešava u tajnom zatvoru CIA na Mazurskim jezerima ponovio je danas i bivši premijer Lešek Miler.

-Bez obzira na to ko je okončao istragu to je ispravno. Priznajem da sam začudjen jer je obrazloženje političko a trebalo je da bude striktno pravno. Ja nisam saznao šta se dešavalo. Do danas ne znam. To što je u novinama i filmovima to je jedno a to šta je u stvarnom životu drugo- kazao je danas Miler poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Miler koji je bio na čelu poljske vlade kada je dogovoreno da se CIA prepusti baza za tajni zatvor podsjetio je takodje da ima i obavezu čuvanja državne tajno kakva se, kako je rekao, u NATO naziva kosmička državna tajna.

-Niko me te obaveze nije oslobodio- rekao je Miler.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
CIAPOLJSKALOGOR
19. april 2024 21:53