Ангела Меркел / - РТС
27/12/2021 u 06:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У последњих девет дана мандата Меркелова продала Египту оружје вриједно више од четири милијарде

Како је недавно писао недјељник "Шпигел", у питању су три ратне фрегате које прави њемачка "Тисенкруп", као и 16 система за противваздушну одбрану фирме "Дил дифенс"

У последњих девет дана мандата је њемачка влада Ангеле Меркел одобрила извоз наоружања и војне опреме у вриједности од скоро пет милијарди евра, од чега је преко четири милијарде еура намијењено Египту, јавља Дојче веле (DW) позивајући се на писање њемачких медија.

Тиме се волумен извозних дозвола за наоружање увећао на преко девет милијарди еура у овој години, што је рекорд за Њемачку.

Те податке изнијело је Министарство економије на упит посланице Љевице Севим Дагделен.

Далеко највећи поручилац њемачког наоружања је Египат који је под сумњом кршења људских права и учешћа у сукобима у Јемену и Либији, наводи DW.

Само Египту је посљедњих дана мандата одобрена набавка од преко четири милијарде еура.

Како је недавно писао недјељник "Шпигел", у питању су три ратне фрегате које прави њемачка "Тисенкруп", као и 16 система за противваздушну одбрану фирме "Дил дифенс".

"Шпигел" је у извјештају назвао одлуку Берлина „шкакљивом“ јер Египат учествује у ратној коалицији против побуњеника у Јемену, премда наводно више не учествује активно у борбама.

-Са друге стране, Њемачка би код испоруке најмодернијих система наоружања морала да има у виду и сусједни Израел. Неписано је правило да израелска војно-технолошка предност не смије бити угрожена њемачким испорукама оружја сусједима, пише лист.

Али не само то, Њемачка званично има политику према којој не би смјела да извози оружје земљама умијешаним у конфликте гдје се крше људска права, што је до сада често игнорисано, наводи DW.

Посланица Љевице Дагделен је допринос новог канцелара Олафа Шолца извозу оружја у Египат, који је у то вријеме био министар финансија и вицеканцелар, назвала „тешком хипотеком“ за нову владу, преноси DW.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:39