Сједница Савјета Европе / - фото: EU COUNCIL
15/03/2022 u 13:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Савjету Европе нема мjеста за агресора

У нацрту резолуције наводи се да jе агресорски рат Русиjе против Украjине супротан међународном праву, озбиљно кршење Статута СЕ и супротан обавезама коjе jе Русиjа преузела након приступања

Парламентарна Скупштина (ПС) Савjета Европе (СЕ) предложиће Одбору министара те организациjе да затражи од Русиjе да се повуче из СЕ.

То се наводи у документу коjи jе предложен на усваjање ПС СЕ, уз поруку да у "заjедничком европском дому нема мjеста за агресора“.

У нацрту резолуциjе, коjа би требало да буде усвоjена данас, ПС СЕ наjоштриjе jе осудила руску агресиjу на Украjину и солидарише се са Украjином и њеним народом.

- Поновно потврђуjући своjу непоколебљиву подрску суверенитету, независности и териториjалноj цjеловитости Украjине унутар њених међународно признатих граница - каже се у нацрту тог документа.

Наводи се да jе агресорски рат Русиjе против Украjине супротан међународном праву, озбиљно кршење Статута СЕ и супротан обавезама коjе jе Русиjа преузела након приступања.

У нацрту резолуциjе наводи се да „у заjедничком европском дому нема мjеста за агресора“.

- Одбор министара требао би затражити од Русиjе да се повуче из Савjета Европе. Ако Русиjа не удовољи захтjеву, Одбор министара требао би предвидjети непосредан могући датум од када би Русиjа престала бити чланица Савjета Европе - каже се у документу.

Посланик Демократске партиjе социjалиста, Предраг Секулић, казао jе агенциjи МИНА да ће резолуциjа ПС СЕ, без икакве дилеме, бити усвоjена данас.

Према његовим риjечима, оштрина нацрта резолуциjе говори у прилог jединству Европе када jе у питању осуда бруталне агресиjе Русиjе над Украjином.

- Овакав оштар став Парламентарне скупштине подржан jе од свих политичких група и сигурно jе да ће бити усвоjен до краjа дана на ванредноj сjедници ПС СЕ посвећеноj рату у Украjини - рекао jе Секулић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 06:12