Сукоби у Шри Ланки / - SHUTTERSTOCK
10/05/2022 u 10:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У сукобима у Шри Ланки погинуло седам особа

У јучерашњим сукобима 231 особа је повријеђена и хоспитализована у неколико болница, од којих је 218 на лијечењу у Националној болници Коломбо“, наводи се у саопштењу позивајући се на податке полиције

Седам људи је погинуло, а 231 особа је повријеђена у сукобима на Шри Ланки, изазваним политичком кризом која је избила послије економске, наводи Њуз Фирст.

„231 особа је повријеђена у јучерашњим сукобима и хоспитализована у неколико болница, од којих је 218 на лијечењу у Националној болници Коломбо“, наводи се у саопштењу позивајући се на податке полиције.

Сукоби у главном граду земље почели су ујутру 9. маја након што је неколико хиљада присталица владајуће Партије народног фронта Шри Ланке, довезених аутобусом са села, напало опозициони шаторски камп, а касније се сукобило са опозиционарима који су одржавали митинг у близини резиденције премијера и предсједника земље. Полиција је употријебила водене топове и сузавац да би растјерала сукобе. Саопштено је да су јединице војске укључене у заштиту реда.

Синоћ су демонстранти у Шри Ланки запалили породичну кућу пензионисаног премијера Махинде Рајапаксе и његовог брата, предсједника Готбаија Рајапаксе. Како преноси канал, запаљене су и куће тројице бивших министара и два посланика.

Политичка криза у Шри Ланки прати најгору економску кризу од стицања независности 1948. године. То је узроковано несташицом девиза која је настала као последица ограничења туристичког тока због пандемије корона вируса, због чега земља не може да купи довољно горива. У земљи постоји акутна несташица хране и основних потрепштина, горива и гаса. Многи дјелови Шри Ланке се суочавају са сталним нестанком струје због недостатка девиза за увоз горива.

Уочи премијера Шри Ланке Махинда Рајапакса поднио је оставку, упутивши писмо са изјавом о томе предсједнику земље. Премијерова оставка долази након што га је предсједник Готбаја Рајапакса затражио од њега да се повуче на посебном састанку у петак као рјешење за текућу политичку кризу. Очекује се да ће у блиској будућности предсједник земље позвати све политичке странке у парламенту да формирају свестраначки кабинет министара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 00:29