Nigerija, ilusracija / - YOUTUBE/Screenshat
06/02/2024 u 06:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U sukobu sa bandama u Nigeriji poginulo 12 pripadnika antidžihadističke milicije

Sjeverozapad i centralni dijelovi Nigerije su pod kontrolom kriminalnih grupa kolokvijalno zvanih „banditi“, koji već 14 godina otimaju stanovnike i traže otkup

Preko deset boraca antidžihadističke milicije u Nigeriji ubijeno je u sukobima sa banditima na sjeverozapadu ove mnogoljudne afričke zemlje, prenose agencije izjavu lokalne vlasti.

Sjeverozapad i centralni dijelovi Nigerije su pod kontrolom kriminalnih grupa kolokvijalno zvanih „banditi“. One idu u krvave racije po selima i otimaju stanovnike, pa posle za njih traže otkup, pišu agencije.

Iako se banditi rukovode novcem, vlasti i analitičari su zabrinuti zbog njihovih sve jačih veza sa džihadističkim pobunjeničkim grupama koje već 14 godina haraju sjeveroistokom zemlje.

Pripadnici lokalnih milicija, obučeni za borbu protiv džihadista, tvrde da su juče ubili desetine bandita, u bitkama u sjaveznoj državi Sokoto.

- Ubili smo više od 50 razbojnika, ali smo, nažalost, izgubili 12 naših ljudi - rekao je pripadnik milicije koji je učestvovao u tim sukobima.

Vođa antidžihadističke milicije na sjeveroistoku Babakura Kolo rekao je da je do tih pogibija došlo kod jednog sela blizu granice sa Nigerom.

Miliciju, formiranu 2013. godine, organizovala je i obučavala nigerijska vojska.

Ona se protv džihadističkih formacija bori zajedno sa vojnicima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:41