/ FOTO: THE WALL STREET JOURNAL
07/09/2021 u 08:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У сусрет предсједничким изборима у Француској: Десничарка Ле Пен главна Макронова ривалка

Садашњи француски предсједник и лидерка Националног окупљања главни фаворити

Садашњи француски предсједник Емануел Макрон и лидерка екстремно десничарске странке Национално окупљање Марин Ле Пен остају фаворити на предсједничким изборима заказаним за пролеће 2022. године, пренио је париски лист Фигаро резултате најновије анкете мњења.

Макрон би добио између 24 и 29 одсто гласова у првом кругу избора, а Марин Ле Пен између 24 и 27 одсто гласова и тако би обоје, као на изборима прије пет година, ушли у други круг предсједничких избора.

На трећем мјесту би био десничар Гзавије Бертран, наводи се у анкети и додаје да он има чврсту изборну базу, јер би за њега гласали симпатизери деснице, тако да није искључена могућност да уђе у други круг избора.

Други десничари, међу којима је и некадашњи преговарач Европске уније за Брегзит Мишел Барније добио би 11 одсто гласова, навео је Фигаро и додао би Барније могао да буде изненађење, јер се суочава са „мањком озлоглашености“.

Предсједница десничарског покрета Слободни (Либрес) Валери Пекрес, која је најавила кандидатуру, добила би око 14 одсто гласова.

Љевица застајкује, јер би за социјалистичку градоначелницу Париза Ан Идалго гласало између седам и девет одсто гласача, а за лидера радикалне љевице Жан-Лика Меланшона мало више – измеду девет и десет одсто.

Најслабији резултат би остварили бивши социјалиста Арно Монтебур и комуниста Фабијен Русел са два до 2,5 одсто гласова.

Центриста Макрон изабран је за предсједника Француске у другом кругу предсједничких избора одржаних 7. маја 2017. године, а званично је ступио на дужност 14. маја те исте године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:13