Pixabay, foto ilustracija / - PIXABAY, FOTO ILUSTRACIJA
21/09/2022 u 09:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U svemiru danas – Rusija i SAD zajedno

Moskva je nedavno objavila da će se, u svjetlu sukoba sa zapadnim silama, nakon 2024. povući s Međunarodne svemirske stanice, ali tačan datum povlačenja nije objavljen

Svemirske velesile Rusija i SAD poslaće danas posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), u prvoj zajedničkoj misiji nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, javljaju zapadne agencije.

Ruskom kapsulom Sojuz ka svemirskoj stanici će poletjeti kosmonauti Sergej Prokopjev i Dimitrij Petelin i njihov kolega iz NASA-e Frank Rubio.

On će biti prvi američki astronaut koji će putovati na ISS ruskom raketom Sojuz otkad je šef Kremlja Vladimir Putin poslao trupe u prozapadnu Ukrajinu, navodi AFP.

Lansiranje Sojuza zakazano je u 11.45 sati s kosmodroma Bajkonur u kazahstanskoj stepi, u centralnoj Aziji let do do ISS trajaće tri sata, a tročlana rusko-američka posada provešće zajedno u svemiru tri mjeseca.

Američki astronaut Frank Rubio ocijenio je prije nekoliko sedmica da se radi o "jako važnoj misiji", tvrdeći da je postao "dobar prijatelj" s ruskim kolegama.

Saradnju američke NASA s ruskom svemirskom agencijom Roskosmos je nazvao "dobrom i snažnom", bez obzira na napetosti između Moskve i Vašingtona, objavila je agencija DPA.

- Mislim da je važno, kada prolazimo trenutke napetosti u drugim stvarima, da ljudski let u svemir i istraživanje, strast koju dijele obje agencije, ostane svojevrsni oblik diplomatije i partnerstva, nešto što dijelimo i nastojimo da zajednički postignemo izuzetne stvari - rekao je američki astronaut.

Moskva je nedavno objavila da će se, u svjetlu sukoba sa zapadnim silama, nakon 2024. povući s Međunarodne svemirske stanice, ali tačan datum povlačenja nije objavljen, pa pojedini analitičari sumnjaju da će Rusija to učiniti, navodi DPA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:17