/ foto: Unsplash
07/01/2022 u 16:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У свијету 2021. године убијено 55 новинара

Свијету су више него икад потребне независне информације засноване на чињеницама

У свијету је током 2021. године убијено 55 новинара и медијских радника, показују подаци Организације УН-а за образовање, науку и културу, преноси Аваз.

Иако је ријеч о најмањем броју убијених новинара и медијских радника у више од десет година, UNESCO наводи да је некажњивост за те злочине и даље „алармантно распрострањена“. Додаје се како је од свих убистава новинара од 2006. године 87 посто неразјашњено.

Други облици насиља, попут затварања, физичких напада и застрашивања, представљају додатну пријетњу за новинаре широм свијета, наводи UNESCO.

Генерална директорица ове УН-ове организације Аудреy Азоулаy рекла је како је у 2021. „поново превише новинара платило цијену за изношење истине на видјело“.

- Свијету су више него икад потребне независне информације засноване на чињеницама. Морамо учинити више како би осигурали да они који неуморно раде на томе могу то чинити без страха- казала је она.

За новинаре су лани нарочито биле опасне двије региије, гдје је забиљежен највећи број убистава. У азијско-пацифичкој регији убијена су 23 новинара, а у Латинској Америци и на Карибима 14.

УНЕСЦО указује и да се новинарке суочавају са “шокантном распрострањеношћу” узнемиравања на интернету.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:38