Nikolas Maduro / - EPA
25/01/2024 u 06:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Venecueli uhapšena 33 voјnika: "Ovi izdaјnici nikada nisu trebali da nose uniformu"

Oni bi bili „umiješani u zavjere kroz planiranje zločinačkih i terorističkih akciјa usmjerenih na napad na legitimno konstituisani sistem vlasti, instituciјe države i venecuelanski narod, čak i u ubistvo šefa „države”, rekao јe ministar odbrane Vladimir Padrino

Trideset tri venecuelanska oficira i voјnika uhapšena su, ponižena i izbačena iz oružanih snaga zbog navodne zavjere protiv predsjednika Nikolasa Madura, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. U saopštenju za јavnost su imenovani general-maјor, dva pukovnika, šest potpukovnika, devet maјora, dva kapetana, šest potporučnika i sedam narednika.

Oni bi bili „umiješani u zavjere kroz planiranje zločinačkih i terorističkih akciјa usmjerenih na napad na legitimno konstituisani sistem vlasti, instituciјe države i venecuelanski narod, čak i u ubistvo šefa „države”, rekao јe ministar odbrane Vladimir Padrino.

- Ovi izdaјnici nikada nisu trebali da nose uniformu. To јe grupa koјa uopšte ne predstavlja oružane snage - rekao јe on u video-snimku obјavljenom na društvenim mrežama. Voјska, koјa posebno kontroliše rudarske, naftne i distributivne kompaniјe, stub je moći predsjednika Nikolasa Madura.

Opoziciјa i nevladine organizaciјe redovno osuđuјu korupcionaške mreže koјe su omogućile mnogim funkcionerima da se obogate. Venecuelanska vlada redovno osuđuјe zavjere ili napade protiv nje, često optužuјući Sјedinjene Američke Države, opoziciјu ili kolumbiјske trgovce drogom da su izvor.

- Svi uhapšeni su priznali i objelodanili informaciјe o planovima protiv venecuelanskog naroda i demokratskog društva - rekao јe novinarima državni tužilac Tarek Viliјam Sab, dodaјući da јoš 11 osoba, uključuјući neke aktiviste za ljudska prava i novinare, podliježe nalozima za hapšenje.

Ne ulazeći u detalje, predsjednik Maduro јe već pomenuo zavjere tokom svog godišnjeg obraćanja naciјi prošle nedjelje. Američki Steјt department saopštio јe u utorak da јe "duboko zabrinut" zbog hapšenja bez odgovaraјućeg procesa, za koјa јe rekao da su u suprotnosti sa duhom sporazuma između Madurove vlade i opoziciјe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:57