/ - ZEMLJOTRES TURSKA /PORTAL DAN
09/02/2023 u 21:05 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U zemljotresu u Turskoj oslobođena energija nakupljana stotinama godina

Slični potresi već su viđeni u Japanu 1940-ih i Indoneziji 2004. i 2005., no između zemljotresa su prošli mjeseci

Harold Tobin, profesor na Odsjeku za nauku o Zemlji na Univerzitetu u Vašingtonu i direktor Northwest Pacific Seismic Network, objasnio je magnitudu i prirodu zemljotresa u Turskoj, prenosi Avaz.ba.

Navodeći da je njegov otac proveo pet godina djetinjstva u Istanbulu i Ankari tokom svog doktorata, Tobin je rekao da je jedno od područja na kojem je radio bio Anadolijski rascjep.

Magnituda potresa bila veća od predviđene

Istakao je kako je Turska jedna od zemalja koje su najsklonije zemljotresima, a da su dva zemljotresa zaista bili snažni.

- Ovo nisu samo najveći zemljotres koje smo doživjeli posljednjih godina u Turskoj, već i najveći potresi u svijetu u posljednjem vijeku ili više u stambenim područjima - rekao je Tobin i dodao:

- Očekivali su se zemljotresi u ovoj regiji, ali je magnituda potresa bila veća od predviđene. Mislim da se tako veliki potres na rasjednoj liniji istočne Anasolije nikada nije dogodio u istoriji. Naknadni zemljotresi koji su zahvatili druge regije na rasjednoj liniji, samo devet sati kasnije, bili su bez presedana. Povezani s potpuno drugom crtom. Ova linija bio poznat i prije, ali zemljotresi ove magnitude nisu. Nažalost, kombinacija ovo dvoje je strašna tragedija. Prvi zemljotres prouzrokovao je mnogo štete, ali drugi je razorio cijelo područje - objasnio je profesor.

Anatolijska ploča pomjerena tri metra

Osvrćući se na informaciju da je Anatolijska ploča nakon zemljotresa pomjerila za tri metra Tobin je rekao da je Anatolija zapela između dvije rasjedne linije.

- U zemljotresu koji se dogodio stotinama godina kasnije, centimetrička kretanja pretvorila su se u metre.

Tobin je objasnio naučne činjenice iza pomjeranja.

- Afrika se pomiče prema sjeveru, Saudijska Arabija gura zemlju prema istoku, zbog čega se ploče pomiču vrlo sporo. Ovo pomicanje je centimetar svake godine, ali ove su ploče zapele između linija rasjeda. Znate što se dogodi kada pokušate gurnuti težak komad namještaja, prvo se opire, ne miče se. To stvara napetost u zemljinoj kori, ali zatim oslobađa svu svoju energiju za minutu ili više kada se dogodi zemljotres. Nekoliko metara pomaka se dogodilo duž ovih rasjeda. To je bila akumulirana napetost stotinama godina tektonskih pokreta ploča - kazao je Tobin.

Slični potresi već su viđeni u Japanu 1940-ih i Indoneziji 2004. i 2005., no između zemljotresa su prošli mjeseci.

- Međutim, dva zemljotresa ove magnitude u manje od 24 sata bila su gotovo bez presedana. Mislim da ovako nešto nismo vidjeli od izuma seizmoloških instrumenata - prenosi Daily Sabah.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:37