/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
30/10/2021 u 18:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Убрзати вакцинацију у сиромашним земљама

Једино предсједници великих економских играча Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин, на самиту у Риму учествују путем видео везе.

Италијански премијер Марио Драги отворио је данас самит лидера Г20 апелујући на убрзање вакцинације у сиромашним земљама, истакавши да је неједнакост у приступу вакцинама између богатих и сиромашних држава "морално неприхватљива", преноси портал РТЦГ.

Драги, који је домаћин дводневног самита Групе 20 индустријски најразвијенијих земаља свијета и земаља у развоју у Риму, рекао је да је само три одсто људи у најсиромашнијим земљама свијета вакцинисано, док је 70 одсто у богатим земљама примило бар једну дозу.

Климатске промјене, вакцине, економски опоравак, међународно опорезивање су теме о којима ће разговарати лидери Г20 на првом самиту коме присуствују уживо од почетка избијања пандемије.

Једино предсједници великих економских играча Кине и Русије, Си Ђинпинг и Владимир Путин, на самиту у Риму учествују путем видео везе.

Италијански премијер је пожелио добродошлицу лидерима Групе 20 у римском Конгресном центру "Нувола".

Уводна сесија посвећена је глобалном здравству и економији, док ће се на маргинама скупа разговарати о иранском нуклеарном програму.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш је уочи самита позвао лидере Г20 да превазиђу "опасан ниво неповјерења" и међу собом и са земљама у развоју и поново "ставе на добар пут" свјетске напоре за ограничење климатског загријавања.

Он је истакао "посебну одговорности" земаља Г20, које представљају највећи дио свјетских емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Већина шефова држава и влада који који учествују на самиту Г20 у Риму отпутоваће у Глазгов на самит ЦОП26 посвећен климатским промјенама.

Путин и Си позвали учеснике самита на међусобно признавање вакцина

Предсједници Кине и Русије Си Ђинпинг и Владимир Путин данас су се на самиту Г20 заложили за међусобно признавање доступних вакцина против ковида-19, посебно између земаља чланица групе 20 индустријски најразвијенијих земаља, укључујући Кину и Русију.

Путин је рекао да упркос одлуци Г20 приступ вакцинама и другим важним ресурсима и даље не могу да добију све земље којима је то потребно.

-Мислим да се то дешава, између осталог, због нелојалне конкуренције, протекционизма, неспремности низа земаља, укључујући и земље Г20, да међусобно признају вакцине и сертификате о вакцинацији- оцијенио је Путин.

Истакао је да је Русија "била прва земља на свијету која је лиценцирала вакцину против ковид-19, Спутњик В", која је већ одобрена у 70 земаља, и "има висок степен безбједности и ефикасности", рекао је Путин.

Предсједник Си је из Пекинга такође позвао на "узајамно признавање вакцина", пренијела је кинеска државна телевизија ЦЦТВ.

Кинеске вакцине Синопхарм и Синовац користе се у 37 земаља и територија, укључујући неколико земаља Латинске Америке, Африке и Азије, према подацима АФП-а.

Свјетска здравствена организација (СЗО) је почетком јуна хитно одобрила Синофарм, али ни САД ни Европска агенција за љекове нијесу одобриле кинеске вакцине, а ни руске.

У Русији и Кини није одобрена ниједна страна вакцина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 20:04