matematika, ilustracija / - PIXABAY
22/06/2024 u 19:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Učenica stručne škole zapanjila Kinu pobjedom nad univerzitetskim takmičarima iz matematike

Sedamnaestogodišnja učenica stručne škole iz seoskog dijela Kine postala je slavna na društvenim mrežama jer je stigla u završni krug takmičenja iz matematike pobijedivši mnoge s vrhunskih domaćih i svjetskih univerziteta i pokrenuvši pitanja o obrazovnom sistemu Kine.

Đang Ping koja pohađa usmjerenu školu za modni dizajn, završila je na 12. mjestu „Alibabinog svjetskog matematičkog takmičenja“, kao jedna od 802 učesnika koji su se plasirali u poslednju rundu – osmosatni test koji je danas.

Video intervju s Đang dobio je više od 800.000 lajkova i 90.000 komentara pošto ga je „Damo Academy“, organizator takmičenja, objavila na društvenim mrežama. Većina je izrazila čuđenje, dok su se neki pitali da li je to istina.

Đang je u video intervjuu rekla da je smatrala da ne zaslužuje da se pridruži tom takmičenju, iako uživa u radu na naprednoj matematici jer „želi da istražuje“.

Mlada matematičarka Đang Ping jedina je iz stručne škole među svim finalistima matematičkog takmičenja. Ostali, uglavnom Kinezi, mahom su iz vrhunskih svjetskih univerziteta kao što su Kembridž, MIT i Kalteh, kao i dva najbolja kineska, Cinghua i Pekinški univerzitet. Najbolji će dobiti novčane nagrade od 2.000 do 30.000 dolara.

Takmičenje je prije šest godina pokrenuo Alibaba, kineski gigant e-trgovine. Džek Ma, tadašnji izvršni predsjednik Alibaba grupe, rekao je da je cilj bio naći učenike koji uživaju u matematici i ohrabriti ih i podržavati.

Profesori matematike se žale: Nemamo literature, a zadatke tražimo po internetu

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. jul 2024 17:02