/ Корона ујединила свијет
22/05/2021 u 07:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Учесници самита посвећеног здрављу послали снажну поруку: Због короне нико ниjе сигуран

Пандемиjа ковида-19 показала jе како jе важан значаj међународне сарадње у сузбиjању здравствене кризе, ове тренутне, као и неких у будућности

Ниjедна земља ниjе сигурна док све земље не буду сигурне. Док се припремамо за неке пандемиjе у будућности, нама приоритет треба да буде да ову актуелну превизађемо заjедничким снагама. Морамо да се вакцинишемо, и да брзо стекнемо колективни имунитет, изjавио jе италиjански премиjер Марио Драги, предсједаваjући Г20 Самита коjи се одржава у Риму, у заjедничкоj организациjи са Европском комисиjом.

Пандемиjа ковида-19 показала jе како jе важан значаj међународне сарадње у сузбиjању здравствене кризе, ове тренутне, као и неких у будућности. Морамо обраћати пажњу и на стратегиjе осталих земаља, као и њихове различите дисциплине и стратегиjе, како бисмо увидјели пропусте у дјеловању сузбиjања пандемиjе, односно, шта можемо унаприједити у будућностиПандемиjа ковида-19 показала jе како jе важан значаj међународне сарадње у сузбиjању .

"Принципиjелни изазов везан за санитарно здравствено стање" jе главна тема самита, са позивом међународноj заjедници да "искаже храброст и амбициjу да побиједи пандемиjу", "допринесе побољшању климатских промјена", "да подршку систему иновациjа у борби против сиромаштва и неjеднакости".

Ово су само неке од порука коjе су организатори послали осталим учесницима Самита Г20, повезани видео-конференциjом.

Искуство налаже да се сада обрати пажња на оно што ће стизати у будућости, а везано jе за здравље становника ове планете:

- Не треба само ставити тачку на краj ове пандемиjе, већ осигурати бољу припремљеност за пријетње од пандемиjа убудуће - записали су свјетски научници.

То подразумијева: довољан броj љекара, и неопходних инструмената за сузбиjање, како ковида-19, тако и будућих пријетњи човјековом здрављу - као што су научна истраживања и иновациjе, и то првобитно треба увести у земље са ниским зарадама.

Потребно jе омогућити доступност података свима, радити на оjачавању санитарног персонала и не мање стећи повјерење становника.

Смањен jе природни имунитет човјека, покривеност вакцинама jе недовољна, и поjавили су се нови соjеви вируса коjи нису контролисани досадашњим врстама вакцина. Нови епидемиолошки таласи су могући, посебно у земљама са ниском покривеношћу вакцинама. Неопходна jе глобална праведност у доступности, и ефикасно давање. То представља морални императив у нужноj контроли пандемиjе, изjава jе научника.

- До тога се може само великим улагањем у превенциjу, и у економске и људске ресурсе и њихово образовање, како би били припремљени за глобалне пријетње по здравље. Учесталост и природа наредних пандемиjа зависе од наших способности да усвоjимо стил живота коjи jе одржив. Неопходно jе да данас изградимо базу за адекватне одговоре сјутра.

Порука предсједнице Европске комисиjе Урсуле вон дер Лаjен jе да изражава захвалност за протекло ванредно стање подвлачећи неоходност изградње санитарних инфраструктура и обезбјеђивање професионалаца за бригу о здрављу.

- Оваj састанак jе за оне коjи су током пандемиjе радили без престанка, у наjтежим могућим условима, спасаваjући огроман броj живота, и подржаваjући пациjенте до последњег момента, чак и онда када се видјело да нема позитивног исхода.

Вон дер Лаjен jе одала поштовање и научноj заjедници, коjа jе помагала у наjтежим моментима пандемиjе, захваљуjући им што су живот посветили науци.

- Иако су често непризнати, сада имамо наду и повјерење, jер су нас данас довели до Рима - изjавила jе предсједница Европске комисиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:06