Ilustracija / - UNSPLASH
22/03/2023 u 21:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uganda donijela LGBT zakon: Gej osobe idu u zatvor doživotno, smrt u slučaju "teže homoseksualnosti"

Međunarodno udruženje za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) upozorilo je ranije ovog mjeseca da će zakon kršiti temeljna ljudska prava građana Ugande

Uganda je ove sedmice usvojila zakon prema kojem homoseksualci mogu biti kažnjeni do 20 godina zatvora zato što se izjašnjavaju kao LGBT osobe.

U Ugandi su istopolni odnosi i dosad bili nezakoniti, a za to se mogla dobiti doživotna robija, prenosi Klix.ba.

Novi zakon predviđa kazne za podsticanje na homoseksualnost te za djelo "zavjere za učestvovanje u homoseksualnosti", javljaju agencije.

Smrtna kazna može se izreći za slučajeve koji uključuju "tešku homoseksualnost" - širok pojam koji se koristi u zakonodavstvu za opisivanje seksualnih radnji počinjenih bez pristanka ili pod prisilom, protiv djece, osoba s mentalnim ili fizičkim oštećenjima, od strane serijskih prestupnika ili koji uključuje incest.

Još strožiji zakon protiv LGBT osoba predložio je opozicioni zastupnik Asuman Basalirwa.

Prema njegovim riječima, cilj mu je "zaštititi crkvenu kulturu, pravne, vjerske i tradicionalne porodične vrijednosti Uganđana".

Međunarodno udruženje za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) upozorilo je ranije ovog mjeseca da će zakon kršiti temeljna ljudska prava građana Ugande.

- Jedna od najekstremnijih karakteristika novog zakona je da kriminalizuje ljude samo zato što su ono što jesu. To je daljnje kršenje prava na privatnost i slobode izražavanja i udruživanja koje su već ugrožene u Ugandi, kritikovao je istraživač HRW-a u Ugandi Oryem Nyeko.

Pozvao je političare u Ugandi da prestanu da napadaju LGBT osobe radi političkih bodova.

U Ugandi je 2009. godine predstavljen Nacrt zakona protiv homoseksualnosti koji je uključivao smrtnu kaznu za gej osobe. Zakon je donesen 2014., ali bez članka o smrtnoj kazni, da bi na kraju taj zakon bio poništen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. septembar 2023 12:52