/ - DELFINI, UNSPLASH ILUSTRACIJA
02/10/2023 u 07:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uginulo više od 100 delfina u Brazilu

Institut je naveo da je tako veliki broj uginulih jedinki neobičan i da uzrok mogu da budu rekordne temperature vode, kao i suša

Više od sto delfina pronađeno je mrtvo u Brazilu usred istorijske suše koja je pogodila zemlju i rekordno visokih temperatura vode, koje su prelazile 38 stepeni.

Uginuli riječni delfini su pronađeni u jezeru Tefe u proteklih sedam dana, saopštio je Mamiraua institut, istraživačka ustanova pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke.

Institut je naveo da je tako veliki broj uginulih jedinki neobičan i da uzrok mogu da budu rekordne temperature vode, kao i suša, prenosi N1.

- Još je rano da bi se odredio uzrok ovako ekstremne pojave, ali prema mišljenju naših eksperata sigurno je povezana sa sušnim periodom i visokim temperaturama u jezeru Tefe, koje su na nekim mestima prelazile 39 stepeni Cenzijusa - saopštio je institut, a preneo CNN Brazil.

Rijeka Amazon, koja je najveći vodotok na svijetu, trenutno se nalazi u sušnoj sezini, što posebno pogađa više vrsta životinja koje zavise od nje.

Aktivisti i istraživači pokušavaju da spasu preživjele delfine, tako što će ih iz laguna i jezeraca premjestiti na obode glavnog toka rijeke gdje je voda hladnija, prenio je CNN Brazil. Međutim, operacija nije nimalo laka, s obzirom na izolovanost područja.

- Prebacivanje riječnih delfina u druge rijeke nije bezbjedno zato što je potrebno provjeriti toksine i viruse koji su prisutni prije nego što se životinje puste - rekao je Andre Koeljo, istraživač u Mamiraua institutu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. novembar 2023 16:17