FOTO: Unsplash - AJ Colores Policija / - FOTO: UNSPLASH - AJ COLORES POLICIJA
24/11/2023 u 20:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uhapšen član kartela Sinaloa: Čuvao sinove El Čapa, tijela žrtava bacao tigrovima

Šefa obezbjeđenja kartela Sinaloa uhapsila je meksička vojska, što smatraju velikom pobjedu u ratu s kartelima

Šef obezbjeđenja zloglasnog narko kartela Sinaloa, Nestor Isidro Perez Salas, uhapšen je u Meksiku, prenosi Avaz.ba.

Na čelu ovog kartela je Ovidio Guzman, sin zatvorenog Hoakina Guzmana, poznatijeg kao El Čapo. 

Meksički ministar odbrane Luis Kresensio Sandoval  kazao je da je Perez Salas naredio napad 2019. godine na nečuvani stambeni kompleks u Kuliakanu u kojem su živjele porodice vojnika. 

- On je bio taj koji je naredio napad na naše porodice - rekao je Sandoval. Napad, koji se dogodio 17. oktobra 2019. godine, bio je rezultat neuspjelog pokušaja hvatanja vođe kartela. 

Perez Salas je služio kao šef obezbjeđenja za Ovidija Guzmana i njegovu braću, poznatije kao Čapitos. Vojnici su uhvatili Guzmana, ali su kasnije dobili naredbu da ga puste kako bi se izbjeglo krvoproliće.

Kako bi izvršili pritisak na vojsku, naoružani napadači kartela okružili su stambeni kompleks vojnih porodica u glavnom gradu Sinaloe i otvorili vatru. Uzeli su jednog vojnika za taoca i upali u četiri stana tražeći ih još, te ubacili dvije bombe koje nisu eksplodirale.

Vojska se tada, čini se, oslanjala na nepisano pravilo da se žene i djeca vojnika ne diraju. U tom valu nasilju, koji je Perez Salas pokrenuo, ubijeno je 30 ljudi.

Sandoval je otkrio da je tog dana bila operacija da se uhvati Perez Salas, ali nije uspjela.

- Vojska je nastavila pratiti njegovo kretanje, a kasnije je pokušala pritvoriti drugi put, ali on nije pobjegao - rekao je Sandoval, dodavši da je Perez Salas uhvaćen iz trećeg pokušaja. 

Inače, američka uprava za suzbijanje droga objavila je nagradu od 3 miliona dolara za njegovo hvatanje, ali prema onome što mu se stavlja na teret, čini se da je hapšenje Perez Salasa bilo lično za meksičku vojsku.

Prema optužnici južnog distrikta Njujorka, Perez Salas je učestvovao 2017. godine u mučenju meskičkog fderalnog agenta, kojeg su povrijeđivali vadičepom.

Prema optužnici, El Nini - grupa naoružanih napadača je izvela i druga jeziva djela, a zarobljenike bi vodili na rančeve u vlasništvu Čapitosa na pogubljenje.

- Mnoge od tih žrtava su upucane, dok su druge žrtve hranili i bacali ih kao hranu tigrovima. Tigrovi pripadaju Čapitosima koji su ih uzgajali i držali ih kao kućne ljubimce - stoji u optužnici, piše ABC. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. februar 2024 21:35