Photo by Bill Oxford on Unsplash
12/07/2021 u 14:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ухапшен главни осумњичени за организацију убиства предсједника Хаитија

Ово је особа која је у Хаити ушла приватним авионом с политичким циљевима, рекао је шеф полиције

Полиција на Хаитију саопштила је да је ухапсила доктора за којег се вјерује да је кључни осумњичени за организацију прошлоседмичног атентата на предсједника Јовенела Моïсеа, преноси Klix.ba.

Полиција наводи да је Christian Emmanuel Sanon, 63-годишњи држављанин Хаитија, почетком јуна у земљу дошао приватним авионом с "политичким мотивима". Полиција сумња да је Санон имао намјеру да постане предсједник.

Moïse (53) је убијен 7. јула у својој резиденцији, а атентат је извршила група од 28 страних плаћеника, углавном бивших колумбијских војника. Супруга предсједника повријеђена је у нападу, а затим је одлетјела у САД на лијечење.

Хапшење Санона најављено је на полицијском састанку у недјељу касно навечер у главном граду Порт-ау-Принцеу.

-Ово је особа која је у Хаити ушла приватним авионом с политичким циљевима"-рекао је шеф полиције Leon Charles.

Рекао је да је првобитни план био заробити предсједника Moïsea, али "мисија се тада промијенила". Није појаснио детаље. Прва особа коју је један од нападача позвао након напада и полицијске реакције био је управо Christian Emmanuel Sanon.

-Контактирао је још двоје људи за које сматрамо да су организатори атентата на предсједника Јovenela Moïsea- рекао је шеф полиције, али није открио ко су остале двије особе.

С друге стране, ББЦ пише да још није јасно ко је организирао напад и с којим мотивом. Бројна питања остају без одговора, укључујући како су атентатори успјели ући на посјед. Тјелохранитељи предсједника Moïsea требали би бити испитани касније ове седмице.

Једна истакнута опозициона личност отворено је изразила скептицизам према тренутној верзији догађаја. Бивши хаићански сенатор Стевен Беноит рекао је у петак локалној станици Магик9 радио да предсједника "нису убили Колумбијци", али није пружио доказе који поткрепљују његове тврдње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:58