Ilustracija / Shutterstock
03/06/2023 u 07:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ujedinjene nacije za hranu: Cijene hrane u maju najniže u dvije godine

Indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u maju 3,4 boda u odnosu na revidiranu vrijednost u aprilu, skliznuvši na 124,3 boda, najniže od aprila 2021

Cijene hrane pale su u maju na najnižu vrijednost u dvije godine, jer je pojeftinjenje biljnih ulja, žitarica i mliječnih proizvoda prevagnulo nad poskupljenjem šećera i mesa, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu (UNFAO).

Indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u maju 3,4 boda u odnosu na revidiranu vrijednost u aprilu, skliznuvši na 124,3 boda, najniže od aprila 2021, prenosi Hina.

U odnosu na prošlogodišnji mart, kada je dostigao najvišu vrijednost od kada UNFAO objavljuje izvještaje, njegova vrijednost je niža 22 odsto.

Najviše su u maju pojeftinila biljna ulja, gotovo devet odsto u odnosu na april, odražavajući velike zalihe i slabu potražnju za palminim uljem.

Značajno su pojeftinile i žitarice, 4,8 odsto, zbog pojačanog snabdijevanja i produženja sporazuma o izvozu žitarica iz regije Crnog mora.

UNFAO je ipak upozorio na kontinuirano poskupljenje riže, djelimično zbog smanjenog snabdijevanja iz nekih izvoznica.

Pad je iskazao i indeks koji prati kretanje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda, više od tri odsto, odražavajući značajno pojeftinjenje sireva i sezonsko povećanje proizvodnje mlijeka na sjevernoj hemisferi.

Šećer je u maju poskupio četvrti mjesec zaredom, i to 5,5 odsto u odnosu na april, podstaknut smanjenom ponudom.

"Dodatni podsticaj cijenama šećera bila su i kašnjenja u isporukama zbog oštre konkurencije soje i kukuruza u Brazilu", naveli su iz UNFAO.

U odnosu na prošlogodišnji maj, šećer je poskupio 31 odsto.

Blago je u maju poskupilo i meso, jedan odsto u odnosu na april, što UNFAO objašnjava kontinuirano snažnom uvoznom potražnjom za mesom peradi u Aziji i smanjenom ponudom govedine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

U posebnom izvještaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica, UNFAO je prognozirao da će u ovoj godini u svijetu biti proizvedeno 2,81 milijarda tona žitarica, jedan odsto više nego prošle godine.

"Globalne zalihe žitarica trebalo bi da do kraja sezone 2023/2024 budu veće 1,7 odsto nego na njenom početku i dostignu rekordnih 873 miliona tona", procijenio je UNFAO i dodao da bi najviše trebalo da porastu zalihe kukuruza, riže i ječma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:25