Ilustracija / screenshot YouTube
11/04/2023 u 21:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajina poziva međunarodne pilote sposobne da upravljaju avionima F-16 da se pridruže vojsci

F-16 je višenamjenski borbeni avion koji može da dostigne brzine od preko 1.200 km/h. Može da locira mete u svim vremenskim uslovima i otkrije nisko leteće letjelice u radarskim smetnjama na zemlji

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov pozvao je međunarodne pilote koji znaju da upravljaju borbenim avionima F-16 da se pridruže borbi protiv Rusije.

– Ako postoje piloti koji znaju da upravljaju F-16 i spremni su da učestvuju u ratu, Međunarodna legija je spremna da otvori vrata – rekao je Reznikov.

Ukrajina je mjesecima tražila od svojih saveznika da joj isporuče F-16 američke proizvodnje. Vašington je za sada odbacio mogućnost slanja u Ukrajinu, tvrdeći da će za nabavku aviona i obuku pilota biti potrebno najmanje 18 mjeseci. To bi mogao biti razlog zašto ministar traži da obučeni piloti budu volonteri.

F-16 je višenamjenski borbeni avion koji može da dostigne brzine od preko 1.200 km/h. Može da locira mete u svim vremenskim uslovima i otkrije nisko leteće letjelice u radarskim smetnjama na zemlji.

U ulozi vazduh-zemlja, F-16 može da preleti više od 800 kilometara. Svaka donacija F-16 bi se vjerovatno oslanjala na podršku SAD.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:07