ДМИТРО КУЛЕБА / - ФОТО: ТВИТЕР
30/01/2022 u 22:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Украјина позвала Русију да повуче снаге с границе и настави дијалог

Русија “не жели бити у положају да се (њена) сигурност редовно угрожава”, као што би то био случај да Украјина уђе у НАТО, поручио је руски министар вањских послова Сергеј Лавров

Украјина је позвала Русију да повуче своје снаге нагомилане дуж границе двију земаља и настави дијалог са Западом ако “озбиљно” жели смањити напетости, јавља АФП.

- Ако су руски челници озбиљни када кажу да не желе нови рат, Русија мора наставити своје дипломатске напоре и повући снаге нагомилане дуж украјинске границе и на привремено окупираном украјинском подручју - објавио је на Твитеру украјински министар вањских послова Дмитро Кулеба, преноси Хина, јављају медији.

- Дипломатија је једини могући пут - додао је Кулеба.

Русија је распоредила више од 100.000 војника и тешког оружја близу украјинске границе, извијестиле су западне земље које страхују од могуће инвазије.

Москва пориче да жели напасти Украјину, истичући да не жели рат, већ гаранцију Сједињених Америчких Држава и НАТО-а за своју сигурност, а посебно да Украјина неће бити чланица Савеза и да Вашингтон неће отворити нове војне базе у бившим совјетским републикама.

Русија “не жели бити у положају да се (њена) сигурност редовно угрожава”, као што би то био случај да Украјина уђе у НАТО, поручио је руски министар вањских послова Сергеј Лавров.

У телефонском разговору с француским колегом Јеан-Yвесом Ле Дрианом, украјински министар вањских послова позвао је претходно Запад да “буде опрезан и одлучан у контактима с Русијом”, рекавши да се заузима за “политичко и дипломатско рјешење” кризе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 21:19