/ -FOTO: SPUTNIK
20/12/2022 u 18:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ukrajinska crkva upozorila Zelenskog: Ne kreći u rat protiv Boga, to je put u samouništenje

U našoj državi nema mjesta onim sredstvima i tehnologijama koje vrijeđaju i preziru Crkvu i cinično vrijeđaju vjerska osjećanja miliona vjernika, piše u obraćanju Sinoda

Vlasti Ukrajine koriste totalitarne metode protiv Ukrajinske pravoslavne crkve, takav rat protiv Boga može dovesti do „samouništenja“ ukrajinske države, navodi se u obraćanju Sinoda Ukrajinske pravoslavne crkve upućenom Vladimiru Zelenskom. 

- U našoj državi nema mjesta onim sredstvima i tehnologijama koje vrijeđaju i preziru Crkvu i cinično vrijeđaju vjerska osjećanja miliona vjernika. To su metode koje su koristile bezbožne vlasti u vrijeme sovjetskog totalitarizma. U to vrijeme stotine hiljade sveštenstva, monaha i vernika bilo je lišeno ljudskih prava, progonjeni su i ubijani monasi i mirjani koje sada poštujemo kao mučenike i heroje- navodi se u obraćanju Ukrajinske pravoslavne crkve, na čelu sa mitropolitom kijevskim i cijele Ukrajine Onufrijem. 

Sinod je napomenuo da Ukrajina pokušava da prevaziđe totalitarnu prošlost, „ali istinska dekomunizacija mora da se desi u ljudskoj svijesti“.

- Prevazilaženje ostataka komunističkog sistema je nemoguće ako dozvolimo da se njegove metode koriste, posebno u pravnom, javnom i informativnom prostoru. Ni u kom slučaju ne treba ratovati protiv Boga, jer je to put u samouništenje -  zaključili su u UPC.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:07