/ - FOTO: PRINTSCREEN (Милановић на црној листи)
28/01/2022 u 09:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Украјинска црна листа": Ево са ким је све Милановић на списку, од убица до шпијуна

На листи "Миротворца" налази се чак 187.000 имена. Међу њима нису само ратни злочинци и агенти руске обавјештајне службе ФСБ

Шпијуни, свештеници тужитељи, новинари, криви и недужни једнако, приказани су као проруски колаборационисти на украјинској интернетској црној листи, преноси Аvaz.ba.

Неки од наведених у интернетској бази података “Миротворац” вјероватно јесу били уплетени у ратне злочине на истоку Украјине или у пропагандни рат, али многи други нису учинили ништа него били политички неосјетљиви или једноставно употријебили погрешну ријеч, пише лондонски "Тхе Тимес", преноси  Хина.

Без обзира на то, све их суди скривени панел и оптужује “за дјела против националне сигурности Украјине” и објављује јавно њихове податке заједно с наводним злочинима које су починили, додаје лист.

Повод његове недавне изјаве

И док расте пријетња руске инвазије, расту и антагонизми па ни особе од имена, угледа и положаја нису имуне на то да заврше на оптужној листи "Миротворца", украјинске националистичке странице.

"Times" је свој чланак о украјинској црној листи објавио два дана прије него је на њој завршио хрватски предсједник Зоран Милановић.

Он је ту оптужен за хуманитарну агресију на Украјину, помагање руске агресије, дистрибуцију руске пропаганде и подржавање и оправдавање руске агресије на Украјину.

Повод су биле Милановићеве ријечи да се Хрватска ни на који начин неће уплетати у кризу дође ли до њене ескалације и да тамо неће имати своје војнике. Истакао је и да Украјини није мјесто у НАТО-у и да је ЕУ потакла “државни удар” у Украјини којим је 2014. збачен проруски предсједник Виктор Јанукович

Украјинско министарство вањских послова позвало је у сриједу на разговор хрватску амбасадорицу у Кијеву Аницу Џамић како би протестовали против Милановићевих изјава, које су, ипак, позитивно одјекнуле у Русији.

Милановићево уврштење на попис потврдио је и замјеник гласноговорнице руског министарства вањских послова Алексеј Зајцев на редовној конференцији за медије у четвртак.

На листи "Миротворца" налази се чак 187.000 имена. Међу њима нису само ратни злочинци и агенти руске обавјештајне службе ФСБ него и оснивач "Пинк Флоyда" Роџет Валтерс који је прије три године изјавио да Русија има више права на Крим од Украјине.

Двоструко држављанство сматрају издајом

Бјелоруска књижевница Светлана Алексијевич, добитница Нобела и критичарка Кремља, на попису је завршила само зато јер је споменула да су неки етнички Украјинци помагали нацистима у прогону Жидова.

На листи је и 500 украјинских јавних службеника, етничких Мађара који су добили мађарске пасоше. Разлог – Украјина забрањује двоструко држављанство, а "Миротворац" такав чин сматра издајничким.

База података основана је 2014. након састанка украјинског политичара Георгеа Туке и бившег члана украјинске државне обавјештајне службе СБУ којем је познат само псеудоним “Роман Зајцев”, објашњава "Тимес".

- Проблем који смо имали тада, имамо и сада. Бивши полицајци, бивши војници и неке политичке фигуре и даље имају проруске ставове. Неки су се преселили на исток Украјине или у Русију. Неки су међу нама. Нисмо имали службену базу података с њиховим именима. Миротворац је основан да попуни празнину - рекао је 58-годишњи Тука у разговору за "Тимес".

Неколико људи убијено је након што су им имена и адресе освануле у бази података "Миротворца", укључујући и личне адресе. Тука тврди да између тога нема повезнице, али додаје да се радило о “непријатељима Украјине” и да му не недостају.

На црној листи су и подаци око 4.500 новинара, западних, украјинских и руских, који су имали акредитације сепаратистичких власти Донбаса, што је био услов да могу радити на подручју које су контролисале проруске снаге. Многи од њих касније су добијали пријетње.

- То је врло опасна листа и требало би је одмах уклонити. Напетости су ионако велике, а ово само долијева уље на ватру - казала је "Тимесу" виша званичница украјинског ХРW-а Јулија Горбунова.

Уклањање странице више су пута затражили УН, амбасадори Г7 и ЕУ-а, групе за људска права, али узалуд. Црна листа, у вријеме док Украјина “виси на ивици” инвазије, злокобно је активна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 21:04