Ilustracija / - EPA-EFE
10/06/2023 u 07:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ukrajinska kontraofanziva počela, Rusi pružaju snažan otpor

U noćnom obraćanju iz voza nakon posjete poplavljenoj zoni nakon rušenja brane Kahovka na rijeci Dnjepar, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zahvalio ukrajinskim vojnicima i ponovio ranije tvrdnje o uspjehu u Bahmutu

Rusija je juče prijavila žestoke sukobe na frontu u južnom dijelu Ukrajine, gdje ratni blogeri tvrde da su vidjeli njemačka i američka oklopna vozila, što je snažan pokazatelj da je dugoočekivana ukrajinska kontraofanziva počela.

Prema pisanju portala “Politiko” ukrajinske mehanizovane brigade udvostručile su napade blizu Bahmuta u regionu Donjecka i u susjednom Zaporožju, ali su po svoj prilici naišle na snažan ruski otpor. Obje strane tvrde da su neprijatelju nanijele teške gubitke, a budući da gotovo da nema nezavisnog izvještavanja sa fronta teško je utvrditi da li Ukrajina uspijeva da prodre kroz rusku odbranu u naporu da potisne okupacione snage.

Očekuje se da u ofanzivi učestvuju hiljade ukrajinskih vojnika koje je obučio i opremio zapad, ističe agencija Rojters, a Kijev tvrdi da glavne akcije još nijesu počele. Rusija, koja je imala mjesece na raspolagnju da pripremi odbrambene linije tvrdi da je odbila napade od početka nedjelje.

“Sa sigurnošću možemo reći da je ofanziva počela”, kazao je juče u Sočiju ruski predsjednik Vladimir Putin. “Ukrajinske trupe nijesu postigle cilj ni u jednom sektoru”. Putin je kazao da ukrajinske žrtve značajno premašuju klasičan odnos od tri napadača na jednog branitelja.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je Ukrajina u roku od 24 sata izgubila oko 1200 ljudi, 40 tenkova i nekoliko aviona uključujući migove-29 i suhoje-25, ali nije iznijelo detalje o ruskim gubicima.

U noćnom obraćanju iz voza nakon posjete poplavljenoj zoni nakon rušenja brane Kahovka na rijeci Dnjepar, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zahvalio ukrajinskim vojnicima i ponovio ranije tvrdnje o uspjehu u Bahmutu. “Vidimo svaki detalj, ali nije vrijeme da o tome danas pričamo”, kazao je on.

Ukrajina generalno ne dozvoljava novinarima da borave na njenoj strani fronta za vrijeme ofanzivnih operacija.

Ruski vojni blogeri sa bliskim vezama u ministarstvu odbrane donekle su priznali da su Ukrajinci ostvarili određeni napredak u oblasti Bahmuta. Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Vagner je ranije ove nedjelje posrtaj ruskih vojnika u Bahmutu nazvao “sramotom”.

Međutim u Zaporožju je situacija drugačija, prenio je “Politiko”. Ukrajinske snage sprovele su ograničen, ali i dalje značajan napad u zapadnom dijelu regiona Zaporožje u noći između 7. i 8. juna”, objavio je Institut za ratne studije. “Ruske snage su se očigledno branile od ovog napada na doktrinarno dobar način i navodno su povratile svoje početne pozicije od 8. juna”

Ruske snage su pripremile nekoliko odbrambenih linija u Zaporožju, uključujući minska polja, rovove i tenkovske zamke “zmajevih zuba”. Britanski Rojal junajtid institut je u nedavnom izvještaju naveo da bi ruska odbrana mogla da izazove velike probleme za ukrajinsku kontraofanzivu. “Inženjerija se pokazala kao jedan od najjačih rodova ruske vojske”, navodi se u izvještaju.

“Odbrana koja je sada izgrađena, a sastoji se od složenih prepreka i terenskih utvrđenja, predstavljaće veliki taktički izazov za ukrajinske ofanzivne operacije”, navodi se i izvještaju

Ben Beri, sa Međunarodnog instituta sa strateške studije kazao je za Rojters da izvještaji blogera o njemačkim “leopard” tenkovima i američkim oklopnim vozilima “bredli” u Zaporožju, ukoliko budu potvrđeni, predstavljaju prvi dokaz da su se ukrajinske nove brigade sa vojnicima naoružanim zapadnim oružje pridružile borbama.

Kijev ima 12 brigada sa ukupno 50 do 60 hiljada vojnika spremnih za kontraofanzivu. Devet brigada su obučavane i naoružane na zapadu.

“Treba da odluče koliko brigada će poslati u početku a koliko će zadržati u rezervi u slučaju da se promijeni dinamika na frontu”, kazao je Beri, dodajući da će prioritet Ukrajine u početku biti da pokuša da stekne taktičku prednost kroz obmanu i kamuflažu.

Zelenski je u nedavnim govorima pripremio Ukrajince na žestoku, dugu borbu koja predstoji i pokušao da ublaži očekivanja, rekavši da će bitka potrajati i imati veliku cijenu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:35