/ - DEFENCE OF UKRAINE-ТВИТЕР
09/03/2022 u 09:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Украјински преговарач о Русима: Манипулишу, настављају се преговори али и убијања

У Кијеву је руска ракета оборена изнад најважније украјинске дјечје болнице. Наши градови и села подвргнути су ракетним, бомбама и топничким ударима, наводи он

Михаил Подолак, један од најближих сарадника украјинског предсједника Володимира Зеленског, водио је три рунде преговора с Русијом откако је почела инвазија на Украјину, преносди Индекс.хр.

Покушавао је склопити примирје и осигурати хуманитарне пролазе како би што више цивила напустили подручје које је под агресијом.

За The Telegraph је из Кијева рекао како су Руси говором манипулисали Украјинцима покушавајући их омести како би постигли циљ окупације њихове земље.

-Договоримо ли организацију хуманитарних коридора, онда би до њих требало доћи. Међутим, видјели смо како Руси не испуњавају обећања. Руске трупе пуцају у људе када покушавају напустити окупиране градове. Гранатирају руте којима би се могао организирати излазак- рекао је Подолак, додајући како "руска страна манипулише преговорима више него што у њих заправо улаже."

"Ово има знакове геноцида"

На питање је ли одлазак израелског министра у Москву разлог за оптимизам, Подолак је одговорио како су дан касније "у Ирпену, граду на периферији Кијева, руске трупе пуцале на цивиле који су покушавали побјећи, при чему је умрло осмеро људи, укључујући обитељ с двоје дјеце."

-Убијени су минобацачем. У Кијеву је руска ракета оборена изнад најважније украјинске дјечје болнице. Наши градови и села подвргнути су ракетним, бомбама и топничким ударима. Очито је руским трупама наређено нанијети максималну штету Украјинцима. Ово има знакове геноцида. Настављају се преговори, али и убијања- изјавио је Подолак.

"На почетку инвазије жељели су уништити украјинску државност. Тај је ултиматум одбијен. Желимо мир, али то не значи да ћемо пристати на уништење наше слободе, демокрације и еуропских тежњи. Заузме ли руска страна став утемељен на стварности, а не нереалним амбицијама, тада је могућ напредак на, примјерице, теми сигурности", наставио је.

"Ово подсјећа на нацистичку инвазију"

Поновио је захтјев о затварању неба над Украјином упућен Еуропи. "Више од 200 школа, хиљаде кућа и стотине послова уништено је у само 11 дана, велик дио из зрака. Када руске снаге не би имале такву подршку из зрака, не би то могли чинити. Ово што се догађа подсјећа на нацистичку инвазију тијеком Другог свјетског рата. Зато требамо зону забране летова", сматра Подолак.

-Збиља мислите да је Русија спремна суочити се с НАТО-ом? Погледајте што им се догађа у Украјини. НАТО је вишеструко јачи од наших оружаних снага- изјавио је Подолак којега су питали би ли Украјина постала неутрална у смислу повезаности са западом у замјену за мир.

-Украјини су потребна гаранције сигурности. Засад видимо да руска страна не испуњава ни елементарне договоре о коридорима за излазак цивила из опкољених градова. Руским се оружјем убијају цивили- одговорио је.

"Руски медији" Украјинцима изазивају ироничан осмијех

Подсјетио је како је Зеленскиј више пута тражио и директне преговоре с Владимиром Путином, што се досад није остварило.

-Докле год трају преговори, не би било у реду процјењивати другу страну. Ако ме питате уопштено, а без осврта на конкретне појединце, имам дојам да они у потпуности разумију што се догађа на начин на који то разумију сви нормални људи. Али, по свему судећи, посао је посао- прокоментирао је Подолак.

У руским медијима појавила се информација да је украјински преговарач погубљен због издаје.

-Чим чујемо 'извјештаји руских медија' имамо ироничан осмијех. Тамо нема медија, постоје масовне пропагандне машинерије у којима је истина ријетка попут диносаура у сувременом свијету. Што се тиче овог конкретног инцидента, украјински обавјештајци већ су дали објашњења. Тај је човјек погинуо док је обављао задатак у интересу украјинске државе- казао је Подолак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 21:41