/ Ilustracija
08/03/2023 u 17:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN: Avganistan najrepresivnija država na svijetu za žene

Zabranjeno je školovanje djevojčica nakon šestog razreda, ženama je naređeno da se pokriju od glave do pete, a zabranjen im je boravak u javnim prostorima, kao što su parkovi i teretane

Talibani su implementirali najrepresivniji režim za žene na svijetu, navela je misija Ujedinjenih naroda (UN) u izjavi povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena.

Iz UN-a su pozvali avganistanske vladare da ukinu ozbiljna ograničenja koja su nametnuta ženskoj populaciji, prenosi Mina.

Radikalna islamistička grupa, koja se vratila na vlast u toj državi u augustu 2021. godine nakon povlačenja američkih i NATO snaga, u početku je obećala da će omogućiti prava žena i manjina, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Talibani su, uprkos početnim obećanjima umjerenijeg stava, uveli oštrije mjere dodatno ugrozivši prava žena i ograničavajući slobode.

Zabranjeno je školovanje djevojčica nakon šestog razreda, ženama je naređeno da se pokriju od glave do pete, a zabranjen im je boravak u javnim prostorima, kao što su parkovi i teretane.

Ženama je zabranjen i rad u nacionalnim i međunarodnim nevladinim organizacijama, dok je putovanje ili rad izvan kuće u velikoj mjeri ograničen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. jun 2023 13:35