Photo by Patrick Hendry on Unsplash
12/07/2021 u 13:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УН: Драматично погоршање глади у свијету због ковида-19

Узнемирујуће што је 2020. године глад нарасла и у апсолутном и у пропорцијалном смислу надмашујући раст становништва

Уједињене нације оцјениле су да је у 2020. години дошло до "драматичног погоршања глади у свијету", а да је то највећим дјелом последица ковида-19, саопштила је Организација за храну и пољопривреду УН (ФАО).

Процјењује се да је прошле године око десетина свјетске популације, односно око 811 милиона људи, било потхрањено.

И у ранијим извјештајима примјећено је да је „на коцки безбједност хране за милионе људи у свијету, међу којима је и много дјеце“.

Наводи се да је већ средином друге деценије 21. вијека глад почела да расте, а да је узнемирујуће што је 2020. године глад нарасла и у апсолутном и у пропорцијалном смислу надмашујући раст становништва.

-Процјењује се да је око 9,9 одсто свих људи било потхрањено прошле године, наспрам 8,4 одсто у 2019. години- наводи се у саопштењу.

Више од половине свих потхрањених људи – 418 милиона живи у Азији, више од трећине – 282 милиона у Африци, а мањи део од око 60 милиона у Латинској Америци и на Карибима.

Најгори пораст глади забележен је у Африци где је процењена присутност потхрањености код 21 одсто стновништва – двоструко више него у другим регионима.

Током 2020. више од 2,3 милијарде људи или око 30 одсто свјетске популације – није имало приступ адекватној храни током  године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 08:30