/ - Ilustracija
03/11/2023 u 16:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UN: Globalne cijene hrane najniže u više od dvije i po godine

Samo su mlijeko i mliječni proizvodi poskupili, 2,2 odsto u odnosu na septembar

Globalne cijene hrane pale su u oktobru na najniži nivo u više od dvije i po godine, što je odraz pojeftinjenja šećera, žitarica, biljnih ulja i mesa, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UNFAO).

FAO-ov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda smanjen je u oktobru 0,5 odsto u odnosu na septembar i iznosio je u prosjeku 210,6 poena, što je njegova najniža vrijednost od marta 2021. godine. U odnosu na prošlogodišnji oktobar, cijene su bile niže 10,9 odsto.

Najviše je pao šećer, 2,2 odsto u odnosu na septembar, zahvaljujući snažnoj proizvodnji u Brazilu uprkos obilnim padavinama i slabljenju brazilskog reala u odnosu na dolar. Cijene žitarica su takođe primjetno pale, jedan odsto u odnosu na septembar, prenosi Hina.

„Međunarodne cijene pšenice pale su 1,9 odsto u oktobru, odražavajući generalno veću ponudu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nego što se očekivalo i jaku konkurenciju među izvoznicima“, saopštio je UNFAO.

Biljna ulja i meso pojeftinili su 0,7 odsto, pod pritiskom nižih cijena palminog ulja i svinjskog mesa. Suncokretovo ulje je blago poskupilo, na osnovu stabilne potražnje. Cijene živinskog mesa su takođe blago porasle, zbog pojave ptičjeg gripa kod grupe značajnih proizvođača.

Samo su mlijeko i mliječni proizvodi poskupili, 2,2 odsto u odnosu na septembar.

U posebnom izveštaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica, FAO je potvrdio prognozu prema kojoj bi proizvodnja ove godine trebalo da dostigne 2,82 biliona tona, što bi predstavljalo povećanje od 0,9 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Potvrdili su procjenu proizvodnje od 785 miliona tona pšenice ove godine, što bi predstavljalo pad od 2,2 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prognoza za žetvu pšenice u EU i Kazahstanu je neznatno snižena zbog produženog perioda nepovoljnih vremenskih prilika, dok bi žetva u Iraku i SAD-u trebalo da bude bolja od očekivane.

U prognozi za narednu godinu, bilježe početak sjetve ozime pšenice širom sjeverne hemisfere, uz procjenu samo ograničenog povećanja zasijanih površina zbog nižih cijena ove godine.

"Površine pod pšenicom trebalo bi da se smanje i u Ukrajini", napomenuli su iz UNFAO, ističući kontinuirani uticaj rata, koji se manifestuje u ograničenom pristupu poljima i niskim proizvođačkim cijenama, kao i „ne baš idealnim vremenskim uslovima“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
HRANA UNFAOCIJENE
01. mart 2024 19:02